Кламер БГ - Бизнес новини: Финансови дружества се обявиха срещу тавана на разходите за бързите кредити

Финансови дружества се обявиха срещу тавана на разходите за бързите кредити

Бизнес

|
Четв, 03 Апр 2014г. 17:56ч.
Финансови дружества се обявиха срещу тавана на разходите за бързите кредити

Не трябва да има таван на годишния процент на разходите за потребителските кредити, само пазарът може да регулира този показател, обявиха в четвъртък представители на фирми за бързи кредити, които се чувстват засегнати от приетите промени в Закона за потребителския кредит.

Законът все още не е окончателно приет в пленарна зала.

Текстовете, които вече са гласувани, предвиждат годишният процент на разходите да не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и валута, определена с постановление на Министерски съвет. Според депутата от левицата Георги Кадиев, който вкара изненадващо предложението за тавана на разходите в пленарната зала, оскъпяването на кредита ще е до 50% заедно с лихвата.

Един от вносителите на промените в Закона за потребителския кредит депутатът Румен Гечев обяви, че слагането на таван на разходите ще затвори много от фирмите за бързи кредити и ще прати клиентите им в сенчестия сектор на лихварите.

Неделчо Спасов от дружество "Изи Кредит" заяви, че този текст е бил добавен без никакво обсъждане с бизнеса в сектора между първо и второ четене на промените в бюджетна комисия към парламента.

Спасов също смята, че налагането на таван ще обрече на изчезване бизнеса на бързите кредити и ще прати клиентите"при мутрите и при лихварите".

Според представителите на фирмите за бързи кредити лихвите и таксите се регулират най-добре от пазара.

В България има над 250 фирми за бързи кредити, регистрирани от БНБ и това гарантирало и конкурентостта на продуктите, които предлагат, коментираха от бранша.

Във Великобритания този вид продукти са на същата цена както у нас, макар че това е държавата с най-добре развита финансова система, заяви Неделчо Спасов.

Костадин Атанасов от "Кеш Кредит" посочи, че с промените в закона би трябвало по -добре да се структурират продуктите на фирмите за бързи кредити, така че потребителят да е наясно с абсолютно всички такси, които плаща, вземайки необезпечен кредит.

Такава информация вече ще бъде предоставяна, защото всички изисквания на Закона за потребителския кредит вече ще важат и за супим под 400 лв., отбелязаха представители на фирмите. Те поискаха и по-строг регулаторен контрол върху дейността им, както и повишаване на изискванията за нетен капитал и произход на средствата.

Така ще останат само големи играчи, които имат какво да губят и съответно спазват правилата и добрите търговски практики, коментира Костадин Атанасов.

mediapool.bg