Кламер БГ - Бизнес новини: Тримесечната печалба на АЕЦ "Козлодуй" надхвърли цялата миналогодишна

Тримесечната печалба на АЕЦ "Козлодуй" надхвърли цялата миналогодишна

Бизнес

|
Нед, 27 Апр 2014г. 13:50ч.
Тримесечната печалба на АЕЦ "Козлодуй" надхвърли цялата миналогодишна

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за първото тримесечие на 2014 г. е по-голяма от цялата миналогодишна печалба, стана ясно от представени данни в неделя от директора на ядрената централа Иван Генов. Според информацията дружеството постига положителен финансов резултат от 64 млн. лв. за първите три месеца на тази година,

докато печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за цялата 2013 г. е била 42 млн. лв.

Генов обясни, че когато напуснал централата през 2009 г., когато бе сменен от ГЕРБ, АЕЦ "Козлодуй“ разполагала с около 150-160 млн. лв. в банките, нямала никакви задължения, а НЕК имала да й плаща 100 млн. лв. "Когато се върнах миналата година се оказа, че НЕК дължи на АЕЦ "Козлодуй“ 350 млн., а АЕЦ "Козлодуй“ дължи като дивидент на държавата - това е под явлението на тайфуна "Дянков“ - 280 млн. Това е абсурдна ситуация", посочи Генов пред БНР в неделя.

Според него при това положение и застрашено изпълнението на програмата за модернизация и удължаване на живота на сегашните V и VІ блок със собствени средства на ядрения оператор. Затова той отново припомни искането си държавата да освободи централата от задължението да й плати не само сега натрупания дивидент, но и бъдещите отчисления от печалбата до 2017-2018 г., когато се очаква да приключи модернизацията на реакторите, която да им позволи да работят още поне 30 години и след изтичане на експлоатационния им срок съответно през 2017 и 2019 г.

"Ако продължава така, просто с такива дивиденти, които се дават в бюджета, няма как да изпълним намеренията си. Надявам се, че този въпрос ще бъде решен положително. от края на миналата година водим много разговори и имам разбиране и от страна на министър Стойнев, и от страна на ръководството на БЕХ, че трябва да постигнем разбиране от Министерство на финансите", каза Генов.

По думите му продължават преговорите с "Уестингхаус“ за строежа на новия VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй". До септември трябва да бъде подписан договорът за първата фаза, ако всичко е нормално и финансовите условия са приемливи, и да започнат реални действия по подготовка на площадката, припомни той заложените графици на работа.

mediapool.bg