Кламер БГ - Бизнес новини: Путин заплаши, че "Южен поток" може да заобиколи страните от ЕС

Путин заплаши, че "Южен поток" може да заобиколи страните от ЕС

Бизнес

|
Пон, 26 Май 2014г. 16:34ч.
Путин заплаши, че "Южен поток" може да заобиколи страните от ЕС

Ако Европейският съюз възпрепятства реализацията на газопровода "Южен поток", Русия ще разгледа други варианти за маршрута на тръбата – през страни, които не членуват в ЕС, заяви в събота президентът на Руската федерация Владимир Путин, цитиран от руски медии.

"Ако и в бъдеще имаме още някакви проблеми по "Южен поток" – а Брюксел постоянно ни слага прът в колелата за този проект – ние ще разгледаме и други варианти – през страни, които не влизат в Евросъюза. Просто ЕС ще получи още една транзитираща държава. Защо те правят това, тези брюкселци, аз не разбирам. Но ние сме настроени, ако не ни пречат, да реализираме и "Южен поток", и "Северен", заяви Путин на среща с представители на световните агенции в събота.

Руският държавен глава се оплака още, че Евросъюзът не разрешава на Русия да използва пълнатамощност на газопровода "Опал", който свързва "Северен поток" със съществуващата газотранспортна мрежа. Русия и Германия се опитват да осигурят за "Опал" изключване от нормите на Третия енергиен пакет на ЕС, което ще позволи на "Газпром" да запълни тръбата с повече от 50 процента.

"Дават да използваме само 50 процента от мощността. Защо? Това е пълна глупост. Вложили сме милиарди долари в строежа, довели сме ресурсите до Германия, а по нейната територия може да прекарваме само 50%", заяви Путин и отбеляза, че е много трудно да се работи в такива условия.

"Но ние ще продължаваме с усилията, ще продължаваме да се договаряме с нашите партньори.", допълни той.

mediapool.bg