Кламер БГ - Бизнес новини: Програмата за борба с безводието е орязана на 20 млн. лв.

Програмата за борба с безводието е орязана на 20 млн. лв.

Бизнес

|
Вт, 04 Фев 2014г. 15:37ч.
Програмата за борба с безводието е орязана на 20 млн. лв.

Бюджетът на програмата на Министерството на регионалното развитие за борба с безводието е орязан от 35 на 20 млн. лв. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя имаше среща с кметовете от района на Кърджали и преряза лентата на новия път Кърджали – Подкова, чийто пуск закъсня с три месеца, а обектът поскъпна с близо 40%.

Ще използваме средства от новата публична инвестиционна програма на правителството в размер на 20 млн. лв. за борба с безводието, каза министър Терзиева. Тя допълни, че заедно със средствата, предвидени за изграждане на язовири през 2014 г., регионалното министерство ще инвестира общо 43 млн. лв. във водния сектор, което не се е случвало от години.

Министърът отбеляза, че състоянието на ВиК системите в цялата страна е лошо, а процентът на загубите на вода е висок. Това, което сега се опитваме да направим според възможностите на държавния бюджет, е да подобрим състоянието на ВиК инфраструктурата, допълни Терзиева.

Държавата ще инвестира още 350 000 лв. в изграждането на довеждащия водопровод на Кърджали през тази година, обеща регионалният министър. Средствата за реконструкция на над 300 м водопровод ще бъдат осигурени от бюджета на регионалното министерството.

Изпълнението на проекта ще намали риска от спиране на питейната вода на Кърджали при аварии.

Обектът е част от ІІ-ия етап от проекта за реконструкция на водопроводната мрежа в Кърджали. Проектът е бил спрян през 2009 г. Това е един от многото спрени ВиК проекти през 2009 и 2010 г. по времето на управлението на ГЕРБ, което е довело до влошаване на състоянието на ВиК съоръженията в страната, отбеляза Терзиева.

Тя припомни, че от спестявания от бюджета на регионалното министерство през ноември 2013 г. са осигурени близо 400 000 лв. за изпълнение на реконструкцията на водопровод по ул. "Климент Охридски" в Кърджали. Той е част от довеждащия водопровод за града и околните села. Строително-монтажните работи приключиха през декември 2013 г.

От подобрената услуга по водоснабдяване и канализация вече се възползват около 50 000 домакинства в Кърджали и околните села, посочи Терзиева. Преди реконструкцията в реката са се изливали около 50 литра вода на секунда. Сега това е предотвратено.

mediapool.bg