Кламер БГ - Бизнес новини: Архитектурният конкурс за центъра на София разбуни гилдията

Архитектурният конкурс за центъра на София разбуни гилдията

Бизнес

|
Вт, 04 Фев 2014г. 15:43ч.
Архитектурният конкурс за центъра на София разбуни гилдията

Архитектурният конкурс за обновлението на центъра на София разбуни архитектурната гилдия. След обявяването на резултатите с победителите загубилите кандидати не спират да сипят критики срещу условията и избора на журито на конкурса от страна на Столичната община.

В сряда е предвидено да има публично обсъждане на спечелилите проекти за четирите зони в Дома на архитекта. Част от загубилите кандидати обаче решиха да говорят срещу конкурса ден по-рано.

Конкурсът за централната градска част на София е опорочен като организация и процедура, резултатите са непрофесионални и не позволяват осъществяването на необходимите промени, заяви арх. Тодор Булев.

Според него формулировката на конкурса е неясна, не е имало достатъчно публичност, а на участниците е дадена възможност да нарушават Общия устройствен план на София, който има силата на закон, което е недопустимо.

Конкурсът се прави "на парче", не е обвързан с транспортната система, в резултат от него София може да остане единствената столица в света без централен площад, смята арх. Жеко Тилев.

Поводът за критиките му е спечелилият проект за трета зона, който предвижда Градската градина да се слее с градината на двореца, създавайки едно общо зелено пространство. На представения проект от "Никонсулт" визията е впечатляваща и определено грабва окото, смятат участници в публичното обсъждане преди Коледа. В момента пък "централният площад", както го нарича арх. Тилев, е превърнат в един огромен паркинг за автомобили. тях.

Според арх.Тилев обаче така се нарушавала приемствеността в развитието на града, следвана повече от 70 години с различните градоустройствени планове.

В интерес на истината в началото на миналия век Градската градина и дворецът са били свързани в едно общо пространство.

Срам за София е, че само седем колектива са представили проекти и за четирите зони, каза арх. Ангел Захариев. Той припомни, че в конкурса за пл. "Св. Неделя" са били 20, вероятно в следващ конкурс ще са три. Според арх. Захариев начинът на организиране и осъществяване на конкурсите ги обезсмисля - хората не желаят да участват, защото разбират, че са само фигуранти.

Недоволните архитекти смятат, че основният недостатък е, че се говори не как трябва да изглежда центърът на София, а че трябва да се усвояват средства по програмата "Региони в растеж", откъдето идва финансирането.

Председателят на журито и шеф на Съюза на архитектите Георги Бакалов напомни, че в сряда спечелилите проекти ще бъдат подложени на публично обсъждане.

"Проектът за реновиране на централната част на София е изключително важен за града, защото в рамките на 50-те милиона евро могат да се включат много неща, включително и по отношение на инфраструктурата под повърхността. Тя може да се обнови в някои части, но естествено, с усилията на експлотационните предприятия. Много е важно Столичната община да изиска от тях да включат такива инвестиции, защото най-лошото, което може да се случи, е да се направи обновяване и след това да се кърти и да се добавя постоянно. Свидетели сме на такива кръпки", коментира арх. Бакалов.

mediapool.bg