Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, започна да спада през тази седмица. Общото намаление през седмицата е 1.12%. От началото на годината индексът се е повишил с 2.98%.
Цената на оранжерийните краставици се понижава с близо 10% и те се купуват по 3.66 лева за кг. Ябълките поевтиняват с 1.6% и се купуват по 1,25 лева за килограм.
Значително е поевтиняването на олиото, което се продава по 3.30 лева за литър или 4.4% по-евтино.
Брашно тип "500" поевтинява с 2.9% до 1.36 лева за килограм. Оризът е по-евтин с 2.5 на сто и се купува по 3.09 лева за килограм. Яйцата (размер М) поевтиняват с 2 стотинки и се продават по 0,38 лева за брой на едро.
Бананите поевтиняват с 3.2% до 3 лева за килограм.
В същото време цените на някои зеленчуци се повишава. Картофите поскъпват с 3.8% и се продават по 1.35 лева за килограм. Цената на морковите е с 12.4% по-висока в края на седмицата - 1.54 лева за килограм. При зелето има спад с 1.6% и килограм се купува средно за
1.23 лева. Червените чушки поскъпват с 3.2% до 4.21 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 1% и се търгува по 11.40 лева за килограм, но кашкавалът тип "Витоша" се купува с 0.5% по-евтино - по 17.54 лева за килограм.
Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 2% и се търгува по 2.61 лева. Пилешкото месо поскъпва с 1% до 6.18 лева за килограм. Захарта се продава по 2.5 лева за килограм в края на седмицата.
Лимоните поскъпват с 1.3 на сто до 2.34 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 5.4 на сто и се търгуват по 1.95 лева за килограм.
mediapool.bg