Производители на храни и напитки настояха Данък добавена стойност (ДДС) да бъде намален от 20 на 9 процента на среща в сряда с икономическия министър Никола Стоянов. В момента 0% е данъкът само за хляба и за брашното.
Ръстът в цените на храните се дължи на поскъпването на суровините, нарушените вериги на доставки, повишените цени на торове и фуражи и поради тази причина някои от секторите имат съществен спад на оборотите, обясниха предприемачите.
По данни от бюлетина на Европейската браншова асоциация потребителските цени на хранителните стоки у нас за септември и октомври са се повишили с 26%, съобщи Яна Иванова от Сдружение "Храни и напитки" и предложи като антиинфлационна мярка намаляването на данъка добавена стойност на 9%.
Според нея мярката би довела и до изсветляване на сивия сектор и деклариране на реални обороти.
mediapool.bg