Кламер БГ - Бизнес новини: Очаква се ЕЦБ отново да повиши лихвите

Очаква се ЕЦБ отново да повиши лихвите

Бизнес

|
Нед, 30 Апр 2023г. 09:19ч.
Очаква се ЕЦБ отново да повиши лихвите

Очаква се ЕЦБ отново да повиши лихвите

Финансовите анализатори очакват Европейската централна банка отново да повиши лихвените проценти в четвъртък, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

ЕЦБ вече вдигна лихвите с 3.5% от юли миналата година в опит да намали инфлацията, предизвикана от руската инвазия в Украйна. Повечето анализатори залагат на по-малкото повишение с 0.25% заради стабилните икономически перспективи в еврозоната.

Икономиката на еврозоната отбелязва ръст с 0.1% през първото тримесечие, което показва "устойчивостта" на европейската икономика на фона на енергийната криза, инфлацията и повишените лихви.

"Изглежда, че се обсъжда увеличение на лихвения процент както с 25, така и с 50 базисни пункта", каза икономистът от ING Карстен Бржески. Според него се засилва дебатът между "ястребите" и "гълъбите" в ЕЦБ за въздействието от

затягането на монетарната политика на ЕЦБ.

Според Бржески разделението в ЕЦБ увеличение с 0.25% би било "типичен европейски компромис".

Ако инфлацията в еврозоната се окаже по-висока от очакваното, "ястребите" може все пак да спечелят аргументите за по-голямо повишение. В същото време обаче намаляването на инфлацията в Германия за април се разглежда като предвестник за по-ниски потребителски цени и в други части на еврозоната.

mediapool.bg