Кламер БГ - Бизнес новини: Главболгарстрой проведе дискусии за съвместно сътрудничество с водещи международни асоциации във Вашингтон

Главболгарстрой проведе дискусии за съвместно сътрудничество с водещи международни асоциации във Вашингтон

Бизнес

|
Вт, 27 Юни 2023г. 13:44ч.
Главболгарстрой проведе дискусии за съвместно сътрудничество с водещи международни асоциации във Вашингтон

Главболгарстрой проведе дискусии за съвместно сътрудничество с водещи международни асоциации във Вашингтон

В средата на юни представители на ръководството на българския строителен холдинг проведоха работна среща с Президента на Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност (GFCC), Дебора Уинс-Смит във Вашингтон. Председателят на УС на "Главболгарстрой Холдинг", Калин Пешов и Дебора Уинс-Смит обсъдиха широк кръг теми в рамките на съвместните си разговори, състояли се в централа на международната асоциация. GFCC поставя във фокуса на своята дейност водещите въпроси, свързани с ускоряването на глобалната производителност, растежа и просперитета на държавите, регионите и градовете. Асоциацията е ангажирана да постига целите си посредством създаване на мрежи от заинтересовани страни и организиране на регулярни събития и експертни дискусии на високо равнище за представяне на най-добрите световни практики в сферата на иновациите, изпълнението на устойчиви проекти, изграждането на стратегически партньорства и др.

В рамките на разговорите, ръководствата на Главболгарстрой и на Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност очертаха перспективите за разширяване на двустранното сътрудничество, както и потенциала за задълбочаване на ежедневните връзки между двете структури. В хода на дискусиите бе обсъдена и възможността за създаване на Български съвет по конкурентоспособност, който - с подкрепата на американската глобална федерация - да работи за подобряване на бизнес средата в България, създавайки предпоставки за усилване растежа на производителността, иновациите и технологичния напредък на българската индустрия, повишавайки нейните конкурентни предимства. В допълнение, беше дискутирана и темата за организиране на скорошно посещение на Президента на GFCC в България, в рамките, на която визита Дебора Уинс-Смит да се запознае с икономическия напредък и конкурентоспособността на индустрията в България, както и с проблемите и предизвикателствата, които срещат компании от различни сектори на икономиката в страната.

На Годишното събрание на Асоциацията в Атина (Гърция) през 2022 г., българската компания "Главболгарстрой" бе приета за пълноправен член на организацията от региона на Югоизточна Европа. Това е първият член на Глобалния съвет от България и един от малкото, членове от региона на Югоизточна Европа и Средиземноморието.

Председателят на УС на "Главболгарстрой Холдинг", Калин Пешов и Дебора Уинс-Смит - mрезидент на Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност (GFCC)

В рамките на посещението си във Вашингтон, представителите на Главболгарстрой - съвместно с г-н Симеон Цомокос, Член на Консултативния съвет на българския строителен холдинг - проведоха и стратегическа среща с Президента и Изпълнителен директор на Бизнес съвета за международно разбирателство (BCIU), Петър Тичански. Фокус на разговорите бе потенциалното сътрудничество и приемане на ГБС като член на американската асоциация. В хода на дискусията г-н Калин Пешов представи готовността на корпоративната структура да допринесе за бъдещите приоритети на глобалната общност.

BCIU е създадена през 1955 г. на конференцията на "Съвета за индустриално сътрудничество" в Белия дом. От основаването си до ден днешен, Бизнес съветът обединява водещи глобални корпорации от различни сфери на икономиката и индустрията. Сред членовете на организацията са големи мултинационални компании базирани в целия свят. Базирана в Ню Йорк (САЩ) и ръководена от разбирането, че бизнесът е най-добрата платформа за промяна, BCIU създава предпоставки и възможности за установяване на стабилни публично-частни партньорства, които имат за цел да задълбочат сътрудничество между бизнес общността, политическата класа, неправителствения сектор и академичните среди. Мисията на асоциацията е да поставя важните въпроси, приоритети и предизвикателства пред бизнеса на дневен ред, насърчавайки диалог между всички заинтересованите страни.

Пламена Ненкова, Зам. изпълнителен директор с ресор „Международно сътрудничество, стратегии и комуникации" в Главболгарстрой и Ръководителят на представителството на ГБС в САЩ - Денис Дезиел използваха визитата, за да се присъединят и към мащабното събитие организирано от BCIU - "Global U.S. Chiefs of Mission Reception”, което се проведе във Вашингтон. То събра над 100 посланици и ръководители на дипломатични мисии на САЩ, служещи по целия свят. В продължение на почти 40 години BCIU има привилегията да бъде домакин на това събитие, което отбелязва важната роля на търговската дипломация в глобалното сътрудничество и просперитет. Представители на ГБС взеха участие и в организираната от Атлантическия Съвет във Вашингтон „Осма Годишна Конференция за Енергийната Сигурност в Централна и Източна Европа". Международното събитие събра лидери на правителства, частния сектор и гражданското общество и постави във фокус на обсъжданията стратегическите теми, свързани с трансатлантическото сътрудничество за изграждане на сигурни и устойчиви енергийни системи чрез декарбонизация, диверсификация и иновации.

mediapool.bg