Изсушено кисело мляко под формата на перли е в основата на новия шоколадов пробиотик разработен от компанията "Булгар биотик".
Новите продукти бяха представени за първи път на изложението TEDxVitosha.
Идеята за разработването им е на управителя на фирмата Мариета Захариева и Слави Павлов, експерт по българското кисело мляко.
Стартираме с три пробиотика под марката Bactojoy, които предстои да бъдат пуснати в аптечната и търговската мрежа, каза Мариета Захариева.
Трите продукта са създадени на основата на бактериите Lactobacillus Bulgaricus, Streptococcus Thermophilus и Bifidobacterium infantis.
Пробиотикът е извлечени от българското кисело мляко и изсушени под формата на перли, за по-добро усвояване.
Предлагат се в три вида – перли обвити с натурален шоколад без захар, с млечен шоколад и под формата на таблети.
Продуктите може да се използват за директна консумация, както и като хранителна добавки към други ястия.
Захариева твърди, че те повишават защитните функции на организма, възстановяват и поддържат чревния микробен баланс.
Перлите за деца с млечен шоколад облекчава симптомите при синдром на раздразненото черво и оказва положителен ефект при наддаването на килограми при новородени и подрастващи.
Пробиотични таблети са подходящи в случаи на стомашен дискомфорт, запек, както и при антибиотична и пост антибиотична терапии.
Компанията "Булгар Биотик" е създадена през 2018 г. Тя предлага пробиотици от ново поколение. Производството й се основава на старите български традиции за производство на кисело мляко и най-новите съвременни технологии.
Българското кисело мляко е най-старият пробиотик, известен на човека. Той е естествен източник на здраве и дълголетие от природата, посочи Захариева.
mediapool.bg