Министерство на земеделието изготви програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти, която вече е пусната за обществено обсъждане.
Тя цели въвеждането на "регионален традиционен продукт" и "местен традиционен продукт", които се произвеждат от типични за региона съставки и по традиционен начин. Условие за получаване на наименованието е изделията да имат доказана история на производство от поне 30 години към момента на подаване на заявка за признаване.
Обхватът им включва всички селскостопански стоки и храни, предназначени за консумация, в това число и рибни изделия, вина, ароматизирани лозаро-винарски продукти и такива на основата на плодови вина и оцети и спиртни напитки.
Документът бе изготвен в рамките на междуведомствена работна група по инициативата на служебния зам.-министър на храните Георги Събев. В нея участваха експерти от други държавни институции, представители на регионите, общините и местните общности, неправителствени организации в сферата на храните.
Програмата ще се стреми да направи остойностяване на потенциала на тези продукти и засилване на връзката им с общностите с оглед развитие на местната икономика и аграрния отрасъл. Тя ще даде импулс за развитие и утвърждаване на регионални традиционни и местни характерни продукти.
Общественото обсъждане ще продължи 30 дни.
mediapool.bg