Кламер БГ - Бизнес новини: Visa и Mastercard блокираха трансакциите на три руски банки

Visa и Mastercard блокираха трансакциите на три руски банки

Бизнес

|
Пет, 21 Март 2014г. 13:49ч.
Visa и Mastercard блокираха трансакциите на три руски банки

Платежните системи Visa и Mastercard блокираха без предизвестие безналичните трансакции по картите на няколко руски банки, сред които СМП Банка, Банка Русия и Собинбанк. Най-големи акционери в СМП Банка са братята Алексей и Борис Ротенберг, които влязоха в черния списък на САЩ на руски бизнесмени, близки до президента Владимир Путин.

Собинбанк е 100% дъщерна на Банка Русия, която, по думите на президента Путин, е "някаква средна банка", но пък обслужва 24 хиляди корпоративни и 470 хиляди честни клиенти, а чрез нея заплатите си получават работниците и служителите голям кръг държавни и частни компании, сред които руските пощи, "Вимпелком", няколко големи застрахователни дружества, петролната и газова компания "Сургутнефтегаз".

От трите банки са потвърдили блокирането на трансакциите, като са уточнили, че клиентите могат да теглят пари в брой само от банкоматите на банките, но не могат да извършват безналични разплащания.

От банките свързват блокирането на банковите операции с обявеното налагане на икономически санкции от страна на САЩ и вкарването на ред политици и бизнесмени в "черен списък".

Американските санкции бяха въведени в отговор на анексирането на Крим от Русия, като едновременно ЕС обяви готовност за санкции, без още да ги е въвел, а Украйна наложи визов режим за граждани на Русия и предупреди, че може да излезе от Обединението на независимите държави (ОНД), в което членува заедно с Русия, Беларус и Казахстан.

Реакцията на Русия: Засега ще се въздържим от ответна реакция

Русия ще се въздържи засега да налага ответни санкции на САЩ и да въвежда визов режим с Украйна, заяви в петък руският президент пред Съвета за сигурност на Руската федерация.

Киев продължава да прави противоречиви изявления за отношенията с Русия, отбеляза на срещата руският външен министър Сергей Лавров. "Чухме по-специално, че те било спират, било "оставят да виси" своето членство в ОНД и смятат да въведат визов режим с Русия", каза той.

"И в първия случай - американските санкции, и във втория - въвеждането на визов режим от Украйна, според мен трябва засега да се въздържим от ответни стъпки", подчерта Путин.

"Това засяга най-вече визовия режим с Украйна" - ако Русия предприеме тази мярка, "ще пострадат съвсем невинни милиони украинци, които бездруго живеят оскъдно, работейки в Русия, изкарват малко пари, за да си подкрепят семействата. Не бива да го правим", каза руският лидер.

Владимир Путин заяви, че смята да си отвори сметка в банка "Русия", която стана обект на санкции от САЩ.

"Доколкото схващам, става дума за някаква средна банка", каза той след доклад на Лавров за санкциите на Вашингтон срещу Русия. "Лично аз нямах досега сметка там, но в понеделник непременно ще си открия", обеща той.

Путин прие с хумор и санкциите срещу висши чиновници от Русия, част от които участваха в съвещанието - по-специално председателят на Държавната дума Сергей Наришкин.

"Я да се държим по-надалеч от тях, че ни компрометират", с усмивка каза той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Фитч" и "Стандарт енд Пуърс" понижиха рейтинга на Русия

В петък дойде съобщение и от две големи международни рейтингови агенции - "Фитч" и "Стандарт енд Пуърс" за понижаване на рейтинга на Русия.

"Фитч" промени прогнозата на рейтинга по дългосрочните облигации на Русия в чужда и национална валута от "стабилна" на "негативна". Дългосрочните облигации на Русия бяха потвърдени на равнището ВВВ, краткосрочните в чужда валута - на F3, а таванът на суверенния рейтинг бе фиксиран на ВВВ+.

Прогнозата по рейтинга бе преразгледана при отчитането на възможното въздействие на санкциите от страна на ЕС и САЩ върху руската икономика и бизнес. Агенцията даде оценката си след обявяването на тези санкции.

В прессъобщението на агенцията се казва, че икономическият ръст в Русия миналата година се е забавил до 1.3%, инвестициите се свиват. Доколкото банките в САЩ и ЕС, както и инвеститорите може да прекратят влагането на средства в Русия при днешните обстоятелства, ръстът на БВП може още да се забави, а частният сектор може да поиска официална държавна подкрепа.

Прякото въздействие върху икономиката на вече въведените санкции към отделни лица засега е минимално, отбелязва "Фитч". Но "инкорпорирането на Крим в Руското федерация" с известна вероятност ще накара ЕС и САЩ да разширят санкциите в отговор на това решение.

"Още повече чуждите инвеститори могат да очакват нови официални действия и ограничаване на достъпа на руските предприятия до външно финансиране. Надбавките за риска пораснаха, синдикираните кредити на ред големи корпорации, ако се съди по съобщенията, вече са прекратени. В най-лошия вариант на развитие на събитията САЩ могат да забранят на своите финансови институции да работят с руските банки и компании", се казва в прессъобщението на "Фитч".

Часове по-рано агенция "Стандарт енд Пуърс" промени прогнозата по рейтинга на Русия на "негативна". "Влошаването на прогнозата е свързано с възможните значителни икономически и финансови последици от санкциите на ЕС и САЩ", се казва в съобщението на рейтинговата агенция. Самите рейтинги не са променени.

Анализаторите вече предричат, че Русия ще понесе загуби от влошаването на рейтинга й, защото ще стане по-скъпо и по-трудно привличането на чужд капитал. Обслужването на дълга също ще стане по-трудно не само за икономическото министерство, а и за големите компании, защото и техните рейтинги ще бъдат преразгледани към по-ниски.

Руският фондов пазар се срина с 4% след обявяването на санкциите

Руският фондов пазар отвори в петък с чувствително понижение на основните индекси. РТС падна с 3.07% към десет часа сутринта до 1115.52 пункта, а ММВБ слезе до 2.46% или до 1288.08 пункта. Към 11.47 московско време ММВБ ускори спада си до 3.5%, РТС - до 4.46%.

Книжата на Сбербанк поевтиняха с 3.4%, на ВТБ - с 4.4%, на Уралсиб - с 5.3%, на Росбанк - с 2.2%.

Акциите на руските металургични компании също се понижиха. На "Северстал" книжата поевтиняха с 3.6%, на "Норникел" - с 2.2%.

Акциите на НОВАТЕК паднаха със 7% на фона на изявленията на Държавния департамент за включване на Генадий Тимченко, който държи 20% от акциите на дружеството, в черния списък на САЩ.

mediapool.bg