Кламер БГ - Бизнес новини: ”Южен поток” ще стигне до България в края на 2015 година

”Южен поток” ще стигне до България в края на 2015 година

Бизнес

|
Съб, 17 Май 2014г. 18:50ч.
”Южен поток” ще стигне до България в края на 2015 година

Първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 година, съобщи в интервю за телевизионния канал "Росия-1" председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, цитирано от ИТАР-ТАСС.

По думите на Милер тогава ще започнат и първите доставки на газ по ”Южен поток” за България. Шефът на ”Газпром” обясни, че газопроводът навсякъде е получил статут на "приоритетен национален проект".

"Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия", казва Милер.

Преди ден от Реформаторския блок съобщиха, че управляващите имат намерение да дадат на разположение на "Газпром" българските черноморски води с приетите на първо четене поправки в Закона за енергетиката. Тези поправки са написани и предложени от компанията "Южен поток Транспорт" с основен акционер "Газпром", която изгражда подводното трасе на бъдещия газопровод.

Дясната коалиция обвини БСП и ДПС, че действията им водят до отказ от суверенна акватория.

Алексей Милев допълни в събота, че изграждането на участъка в Унгария също ще се извърши в определените от проекта срокове. Той допълни, че тръбопроводите "Северен поток" и "Южен поток" са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители.

Той съобщи, че европейците още не се готови да позволят на "Газпром" да използва изцяло капацитета на "Северния поток" и изрази убеденост, че южната тръба "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".

"Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода", каза шефът на "Газпром".

Алексей Милер допълни, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и оглавяваната от него компания. Той съобщи още, че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.

По темата ”Украйна” Милер каза, че през юни страната е получила толкова газ, колкото е предплатила, а през руско-украинската граница ще бъдат подадени такива количества газ, каквито Украйна ще трябва да транзитира до Европа. Милер отхвърли твърденията на украински представители, че промените в цените на руския газ се дължат на смяната на властта в Киев.

Шефът на "Газпром" декларира, че руската страна работи с украинските си партньори вече пет години по газов договор, в който не са внасяни никакви промени. Той припомни, че Украйна все още дължи три и половина милиарда долара за доставен руски газ. Милер отбеляза, доставките на руски природен газ за европейския пазар надвишават 30% от потреблението в Европа, че износът на суровината продължава да се увеличава и че Европа няма алтернатива за руския природен газ.

Шефът на "Газпром" посочи, че през миналото и първото тримесечие на тази година доставките на газ за Европа от Алжир, Катар, Нигерия, Великобритания, Холандия и Норвегия са намалели, докато "Газпром" си е извоювал репутацията на надежден доставчик за Европа..

mediapool.bg