Кламер БГ - Бизнес новини: Шашкаме Брюксел със съчинени иновации

Шашкаме Брюксел със съчинени иновации

Бизнес

|
Пет, 04 Апр 2014г. 11:13ч.
Шашкаме Брюксел със съчинени иновации

Иновативна салфетка, иновативна луксозна кутия, иновативни сладки, иновативна стойка за слънчобран, креативни мебели, иновативна хотелска брава, иновативен речник за мобилни устройства, иновативна туристическа агенция и дори иновативна фокус група.... И така неясно с какви фокуси са раздадени над 176 млн. лв. на 223 фирми от оперативна програма "Конкурентоспособност".

Средствата са по схемата за внедряване на иновации в предприятията и са одобрени в края на март. Финансирането варира от 170 хил. лв. до над 2 млн. лв. за проект.

За скандала се разбра по време на изслушването на зам.-министъра на икономиката Юнал Тасим, който отговаря за оперативната програма, в парламентарната комисия по еврофондовете.

Проблемът беше повдигнат от депутата от ГЕРБ Николай Нанков, който попита за какви иновации говорим в тези случаи. Още повече, че при някои от одобрените проекти фирмите вече продават продуктите, включени в проектното предложение, а други отдавна ги има на пазара. Съгласно условията за кандидатстване задължително е това да бъде нов продукт, а не подобрение на съществуващ. Недопустимо е и вече внедрени продукти от компаниите да получат тепърва финансиране.

Зад някои екзотични иновации стоят бивши и настоящи депутати от БСП и ДПС, и дори знакови фигури на ГЕРБ. Има случаи, при които свързани фирми (на един и същ собственик), получават двойно финансиране за едно и също изобретение и за капак то се предлага на пазара в хиляди разновидности. Това също е недопустимо съгласно европейските правила.

Фирми на съпрузите на служители на икономическото министерство също са получили финансиране, което, според юристи, е конфликт на интереси. Всичко това необяснимо остава незабелязано от оценителната комисия.

Юнал Тасим обясни, че не е запознат със случая и обеща да направи проверка. Заповедта с одобрените кандидати е подписана от Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програма "Конкуретоспособност". Тя беше със зам.-министъра, но отказа коментар.

Като две капки вода

Едно от най-екзотичните нововъведения е за "внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група". От кратката публична информация по проекта не става ясно каква точно е иновацията. За сметка на това в публикувания списък с одобрени проекти се откриват два с такова име, но на различни фирми с различни оценки и финансиране.

"Инфо клас" ООД за проекта си "Внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група" получава 83.50 точки и 352 125 лева безвъзмездно финансиране. Докато преводаческата агенция "Ф.П.и Ко" ЕООД за проект "Внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група" получава 82.50 т. и 187 200 лева финансиране.

Според консултантски компании най-вероятно двата проекта са изготвени от един и същ консултант, като е приложена схемата copy-paste. Според правилата обаче е абсолютно недопустимо да бъдат финансирани два еднакви проекта.

Абсурдите не свършват дотук. Мажоритарният собственик на "Инфо клас" Тодор Велев печели още един проект – "еВиза" за 236 250 лв., но с фирма "Перфект плюс", на която е управител. Това също е недопустимо спрямо правилата.

Справка в Търговския регистър сочи, че управителят на преводаческата фирма "Ф.П. И Ко" Радинка Дякова е купила дела на депутатката от БСП Татяна Буруджиева от "Бизнес консулт груп" през лятото на 2013 г. Двете фирми са регистрирани на един и същ адрес.

Да подпомогнем близките

Близките на Надежда Белелиева, която е старши експерт в дирекция "Външно икономическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), печелят не един, а два иновативни проекта – един за фирмата на мъжа й, и друг за тази на девер й, който получава с около един милион по-малко от брат си.

Няма пречка двама братя да кандидатстват с различни проекти, проблемът, според юристи, е в конфликта на интереси, защото в декларацията, качена на страницата на МИЕ Белелиева не е посочила тези обстоятелства.

Така съпругът й печели проект с дружеството "Централна енергоремонтна база" за "разработване и внедряване на нова иновативна система за отдалечен мониторинг и диагностика на силови трансформатори по акустичен метод и налагането на пазара". Отпуснатото финансиране е от 1 897 282 млн. лв. Димитър Белелиев е председател на съвета на директорите на дружеството.

Финансиране получава и проект на ЕТ "Симеон Белелиев", който е брат на Димитър и девер на Надежда Белелиева. Той взима 838 863 лв. по проект "Внедряване на иновативен продукт на световно ниво - smart home решение за управление, безопасност, енергоспестяване, опазване на околната среда и налагането му на пазара". Отдавна на световния пазар съществуват smart home решения.

Двойно финансиране

"АДД България" печели малко над 2 млн. лв. с проекта "внедряване в производството на иновативна система за дистанционно отчитане, обработка на данните и управлението на водни ресурси". Проверка в интернет сайта на дружеството показва, че то вече продава същото решение.

Искането за финансиране на вече внедрена иновация е абсолютно недопустимо съгласно правилата.

Но "АДД България" не е случаен кандидат. Управител на дружеството е Анелия Митева, съпруга на доскорошния лидер на ДПС в Пловдив Красимир Кузмов. На страницата си във фейсбук той се е обявил като изпълнителен директор на дружеството. В периода 2007 – 2011 г. Кузмов беше кмет на пловдивския район "Източен", пробва се да влезе и в парламента с листата на ДПС, но не успя.

В момента очевидно Красимир Кузмов има финансови проблеми, защото частен съдебен изпълнител е обявил негов имот за публична продан на 16 април.

И иновативен автосервиз

"Алком ЕСС" пък печели финансиране от 293 289 лв. с иновации в автосервиз. Проектът на компанията е "повишаване на ефективността и конкурентоспособността на "Алком ЕСС" ООД чрез внедряване на иновативна за българския пазар услуга".

Компанията е собственост на шестима съдружници, сред които е и синът на бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов от ГЕРБ - Бранимир Андреев Мирчев. В компанията е и друг активист на ГЕРБ Атанас Иванов.

mediapool.bg