Кламер БГ - Бизнес новини: Цената на тока от юли ще зависи от одитите в ЕРП-ата

Цената на тока от юли ще зависи от одитите в ЕРП-ата

Бизнес

|
Четв, 06 Март 2014г. 14:21ч.
Цената на тока от юли ще зависи от одитите в ЕРП-ата

Докато правителството обяснява, че няма причини за повишаване на тока от юли, както искат електроразпределителните предприятия (ЕРП), председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев предпочете да не се ангажира с конкретно мнение. Той заяви в четвъртък пред журналисти, че определянето на тарифите за домакинствата ще зависи от резултатите от започналите в началото на годината цялостни проверки в ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" за дейността им през последните пет години.

Резултатите от одита ще са готови до 30 април, но на енергийния регулатор ще трябва известно време да ги обобщи и да излезе със становище, което се очаква да е готово към средата на май.

"Ако реалните разходи са много по-високи от което ние сме признали, ще го отразим. Ако пък е обратно, и разходите им, реалните, са много по-ниски от което ние сме признавали в годините, тогава този дисбаланс ще бъде определен и ще се вземе под внимание при определяне на тяхната цена към 1 юли", каза Боев след заседание на комисията.

Междувременно обаче зам.-председателят на парламентарната енергийна комисия Явор Куюмджиев от БСП коментира пред журналисти в Народното събрание, че "токът няма да поскъпне въпреки исканията на енергийните дружества".

"Години наред тези дружества са разглеждани като златна кокошка, на която не трябва да и падне перце от перушината. Правени са всякакви отстъпки в полза само на тях и в ущърб на потребителите в България. Категорично ще се противопоставим на тези искания и ще настояваме ДКЕВР да не приема исканията им”, каза Явор Куюмджиев.

Регулаторният шеф Боян Боев припомни, че според законовите изисквания дружествата, предоставящи обществена доставка на електроенергия, трябва да обявят и внесат в ДКЕВР ценовите си предложения с конкретни искания.

Засега само ЕВН съобщи, че предлага цената на тока за бита в Югоизточна България да се повиши с 9 на сто от 1 юли, а на бизнес потребителите - с 6.5 на сто. Разчетите на компанията сочат, че дневната тарифа за домакинствата трябва да се повиши със 7.86 на сто, а нощната – с 14.79 процента. Другите двама доставчика – ЧЕЗ и "Енерго-Про", предпочетоха засега да не обявяват конкретни свои изчисления, а само да призоват регулатора да им признае реалните разходи за извършване на дейността им. Общественият доставчик НЕК обяви само, че иска поскъпвате от 1.32 лв. на 3.31 лв./мегаватчас на таксата за обществена доставка, плащана на ЕРП-ата.

Боев отново коментира, че одитите в ЕРП-ата ще покажат дали се налага промяна или отнемане на лицензиите им за работа, каквото искане има "Атака" в парламента. Той посочи, че има какво да се желае от работата на трите частни компании, но отказа да коментира някакви предварителни резултати от одитите и нагласите си за ценообразуването от 1 юли 2014 г..

"Всеки може да поиска, въпросът е дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще му даде", каза от своя страна Явор Куюмджиев. Той определи исканията на електроразпределителните дружества като нереални и несериозни. Според него не е задължително исканото от НЕК повишаване на таксата "обществена доставка" да се отрази върху крайните цени за бита и малкия бизнес. "Много са вариантите - могат да бъдат намалени разходите на ЕРП-ата или да бъдат намалени цените на някои централи", допусна зам.-шефът на енергийната комисия.

Според него в момента цените на електроенергията "са положени на здрава основа". "Повишение ще има, когато му дойде времето - след година или две, заради инфлацията или заради цените на енергоносителите", коментира сутринта Куюмджиев пред нова телевизия.

Председателят на ДКЕВР, който и предишния ден в Народното събрание посочи, че има законови празноти около процедурата по отнемане на лиценз на мрежов оператор, сега заяви, че комисията ще предложи поправки, които да ги запълнят. Според сега действащата законова база при отнемане на лиценз на мрежов оператор регулаторът назначава особен управител на дружеството, но "какво прави, кой му плаща, по какъв начин му се определя възнаграждението, как да се сдаде лицензия на друг - всичко това не е описано".

mediapool.bg