Кламер БГ - Бизнес новини: Хотелите с 10% повече приходи през март спрямо година по-рано

Хотелите с 10% повече приходи през март спрямо година по-рано

Бизнес

|
Пон, 12 Май 2014г. 18:46ч.
Хотелите с 10% повече приходи през март спрямо година по-рано

Близо 33 млн. лв. от нощувки са оставили българи и чужденци в хотелите през март. Това е с близо 10% повече спрямо година по-рано, отчете НСИ.

Ръстът се дължи основно на българите (20%), които отсядат в по-ниска категория хотели. Увеличение има и при приходите от чужденците, но то е минимално (0.3%).

Спрямо февруари обаче март е бил по-слаб месец за хотелиерите. През втория месец на годината оборотът в сектора достигна близо 34 млн. лв.

Понижението в приходите на хотелиерите през първия пролетен месец би могло да се обясни с последвалите Великденски почивни дни през април, когато по традиция се планират повече пътувания и нощувки в страната.

Положителна тенденция на ръст статистиката отчита и при броя на местата за настаняване, при броя нощувки и пренощували лица.

Спрямо миналия март местата за настаняване се увеличават с 4.3%, а на леглата в тях - с 4.9%. През месеца в цялата страна са работили 1908 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване.

Общият брой на нощувките през март е бил 701.1 хил., което е с 10.9% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Най-много са нараснали нощувките в хотелите с една и две звезди ( 19.7%).

Две трети от чужденците са отсядали в хотели с четири и пет звезди през март.

Пренощувалите лица в местата за настаняване са се увеличили с 12.1% през март в сравнение със същия месец на 2013 г. и достигат 333.2 хиляди. От всички пренощували 71.7% са българи. Пренощувалите чужденци са 94.2 хил.

Заетостта на леглата се увеличава с 1.2 процентни пункта на годишна база. Общата заетост на леглата в хотелите през март 2014 г. е била 21.2%.

mediapool.bg