Кламер БГ - Бизнес новини: Формална смяна на собствеността в Lafka

Формална смяна на собствеността в Lafka

Бизнес

|
Пет, 09 Май 2014г. 16:29ч.
Формална смяна на собствеността в Lafka

Фирмата за търговия на дребно с цигари, вестници и пакетирани стоки "Табак маркет"стана официален партньор на Българския олимпийски комитет (БОК) за 4 години чрез марката Lafka,. Това съобщи председателят на БОК Стефка Костадинова.

Двете страни подписаха договор, но отказаха да съобщят какви са финансовите условия.

Lafka ще помага финансово на БОК с неясно каква сума годишно, като част от средствата ще бъдат отделени за подпомагане на деца в затруднено положение.

"Много се радваме, че в тези трудни години се намира някой, който да подпомага българския спорт", заяви Стефка Костадинова на церемонията по подписването на договора.

"Благодарни сме, че Lafka се ангажира дългосрочно с подкрепа на българския спорт, за да може да се раждат нови звезди, които да развяват флага на България по света", добави тя.

На въпрос не се ли притеснява от репутацията на компанията, Костадинова отговори разпалено: "Симпатизирам на ГЕРБ, майка ми и баща ми са от БСП, но много голяма част от най-добрите ми приятели са от ДПС. А сега вие ми кажете на коя политическа партия симпатизирате. Вие какво сте дали за българския спорт? Аз и всички ние тук сме дали на българския спорт, а вие какво сте дали? Финансирали ли сте едно мероприятие, дали ли сте пари за възрастен спортист? С какво помагате на българския спорт?".

Междувременно "Капитал Daily" съобщи, че на 27 март е направена формална смяна на собствеността в "Табак маркет". Това става ясно от отчета на "Булгартабак холдинг". Продаваната компания е с мажоритарен собственик друго дъщерно дружество - "Благоевград БТ", а холдингът има миноритарен дял.

От производителя на цигари не съобщават името на купувача и стойността на сделката. Обясняват само, че купувачите са външни за групата.

В цигарения сектор обаче никой не вярва, че има реална промяна в собствеността, а по-скоро е имитация на раздяла. Това личи и от последните назначения в компанията, пише "Капитал Daily".

"Купувачът" не е поискал разрешение за сделката от Комисията за защита на конкуренцията, въпреки че оборотът на "Табак маркет" е 43 млн. лв.

Де факто, макар и по неофициална информация, "Булгартабак" е собственост на мажоритарния акционер на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и номинирания за евродепутат от ДПС Делян Пеевски. През холдинга и основната му фабрика и "Табак маркет" именно това са притежателите на Lafka.

Плановете на Lafka са да направи 1500 павилиона за продажба на бързооборотни стоки и вестници. До момента има пуснати в експлоатация около 550 обекта основно в големите градове, управлявани от ГЕРБ и ДПС. Експанзията на веригата тръгна от Бургас, като дребните търговци там организираха протести срещу начина на превземането на обектите им.

mediapool.bg