Кламер БГ - Бизнес новини: Украйна е изплатила близо половината от дълга си към "Газпром"

Украйна е изплатила близо половината от дълга си към "Газпром"

Бизнес

|
Вт, 18 Фев 2014г. 17:34ч.
Украйна е изплатила близо половината от дълга си към "Газпром"

Високопоставен източник от украинското правителство съобщи пред Ройтерс, че държавната компания "Нафтогаз" е платила 1.282 млрд. долара за руския газ, внесен през 2013 г., в резултат на което е намалила дълга си към "Газпром" до 1.470 млрд долара.

"Газпром" отказа коментар, но източник от там е потвърдил плащането.

По-рано от компанията казаха, че дългът на "Нафтогаз" за 2013 г. е 2.634 млрд. долара. През януари руският газов монополист достави на украинската компания 2.452 млрд. куб.м газ на стойност 658.4 млн. долара.

Украинският правителствен източник е казал, че възнамеряват скоро да се разплатят с Москва. "В близко време ще бъде погасен (остатъкът от дълга)", е заявил той.

Преди това руското министерство на финансите съобщи, че до края на седмицата ще изхарчат още 2 млрд долара за украински държавни облигации с "боклучав" рейтинг, продължавайки финансирането в рамките на пакета от 15 млрд. долара, който Владимир Путин отпусна на Украйна, след като ръководството на страната отказа споразумение с ЕС.

От украинското правителство очакват да получат транша в сряда.

Руският президент Путин заяви междувременно, че Москва обмисля дали да продължи финансирането, след като украинският премиер Николай Азаров подаде оставка под натиска на проевропейските протести. Путин напомни за газовия дълг на Киев, натрупан въпреки солидната отстъпка за газовите цени, които Русия отпусна на Украйна като част от финансовия паект.

mediapool.bg