Кламер БГ - Бизнес новини: Тръгва проверка в птицефермите дали влагат хормони в месото

Тръгва проверка в птицефермите дали влагат хормони в месото

Бизнес

|
Вт, 04 Март 2014г. 14:52ч.
Тръгва проверка в птицефермите дали влагат хормони в месото

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков обяви във вторник, че ще разпореди извършването на проверка на всички птицеферми в България за използване на хормони и други вредни добавки в месото, "за да може всички потребители да са спокойни". Изявлението му идва, въпреки че миналата седмица от Българската агенция за безопасност на храните съобщиха, че в българското пилешко месо не е установено наличието на хормони по повод публикации за хормонални увреждания на малко момиче след употребата на пилешко месо.

"Всички потребители в страна трябва да бъдат спокойни, защото Министерството на земеделието и храните прави всичко възможно, за да осигурим качествени и здравословни продукти на пазара”, заяви Греков пред журналисти след откриването на селскостопанското изложение АГРА в Пловдив. Той допълни, че е сигурен, че никой български производител не би си позволил да направи подобно нещо, но ще се проведе мащабна проверка по случая. Инспекции ще се извършват и в търговската мрежа на страната и по границите, за да се гарантира здравето на гражданите.

Димитър Греков заяви още, че контролът по качеството на храните ще бъде засилен и по отношение на яйцата, във връзка с предстоящия празник Великден. Според него засега няма основание за повишаване на цената на яйцата, тъй като производството на тази стока се е покачило с около 15%, в сравнение с миналата година.

mediapool.bg