Кламер БГ - Бизнес новини: С флаерни анимационни книжки ще борят кражбите от жп релсите

С флаерни анимационни книжки ще борят кражбите от жп релсите

Бизнес

|
Пон, 03 Фев 2014г. 16:10ч.
С флаерни анимационни книжки ще борят кражбите от жп релсите

Министерството на транспорта ще бори кражбата на елементи от железопътната инфраструктура с флаерни анимационни книжки. Те ще се раздават на подрастващите в ромските махали като превантивна мярка, съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов в Пловдив при даване на старта на строежа на участък от жп линията Септември – Пловдив.

В анимационните книжки ще се разказва какви са последствията, ако откраднеш нещо от жп мрежата. Целта на информационната акция е още малките деца да разберат проблема, който може да доведе до сериозни щети и човешки жертви, обясни министър Папазов.

Книжките ще се раздават приоритетно в махалите, които са в близост но жп линиите и гарите.

Видеонаблюдението по цялата жп мрежа е трудно осъществимо, такова ще има по най-засегнатите райони, където има системни посегателства, каза министър Папазов.

Той посочи, че има места, които са недостъпни за видеонаблюдение, тъй като няма добра безжична връзка. Това е причината да се акцентира върху превенцията на проблема.

В средата на януари товарен влак се излезе от релсите край София заради кражба на срепителни елементи. По щастливо стечение на обстоятелствата нямаше пострадали при инцидента.

Министър Папазов обяви, че ще предприеме законодателни промени, предвиждащи по-тежки наказания за нарушителите на жп елементи.

Не толкова законите, колкото неефективното им прилагане са проблем за спиране на кражбите от електрическа, съобщителна, пътна и жп инфраструктура у нас. Причината е, че дори и в редките случаи, в които крадците са хванати, прокурорите отказват да им повдигнат обвинение, защото престъплението се оценява като "маловажно". До този извод пък стигнаха представители на министерствата на транспорта, на вътрешните работи, на правосъдието и на околната среда по време на дискусия по проблема в края на януари.

mediapool.bg