Кламер БГ - Бизнес новини: С три месечно закъснение и поскъпване откриват пътя Кърджали - Подкова

С три месечно закъснение и поскъпване откриват пътя Кърджали - Подкова

Бизнес

|
Пон, 03 Фев 2014г. 15:23ч.
С три месечно закъснение и поскъпване откриват пътя Кърджали - Подкова

С тримесечно закъснение и оскъпяване с близо 40% във вторник най-после ще бъде пуснато движението по първокласния път Кърджали – Подкова. Лентата ще пререже министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Строителството на нов път и ремонт на стар участък стана с финансовата подкрепа на оперативна програма "Транспорт" като стойността на целия проект е 54 млн. лв.

С тези средства е извършено ново строителство на отсечката от разклона за Джебел до село Подкова с дължина 24.2 км. Изградена е пътна връзка за село Фотиново с дължина от 2.3 км. Рехабилитирани са и 8.2 км от първокласния път от Кърджали при кръстовището с бул."България" до разклона за Джебел.

Съгласно първоначално подписания договор строителството трябваше да приключи през октомври, но се забави с три месеца заради възлагането на допълнителни работи по моста на река Върбица и укрепване на свлачище.

Това доведе и до поскъпването на проекта с близо 40% над първоначално договорената цена от близо 32 млн. лв. без ДДС.

Строител на основната част по договора е ДЗЗД "Кърджали – Подкова", в което влизат "Интергрирани пътни системи" (ИПС), зад което стои банкера Цветан Василев, "Пътстрой", "Пътно-строителна компания Ес Би Ес" и "Пътстройинженеринг". Техният договор за изпълнение беше за близо 32 млн. лв. без ДДС и срок за завършване октомври 2013 г.

Удължаването на моста над река Върбица, строителството на нова пътна връзка и укрепване и отводняване на проблемни участъци беше възложено на ДЗЗД "Проход Маказа", което единствено подаде оферта в обявената обществена поръчка. Договорът с обединението, в което влизат "Интергрирани пътни системи", "Инфраструктурна компания", "Калистратов груп" и "Рутекс" , беше подписан в края на юли 2013 г. за 12.48 млн. лв. и срок за изпълнение четири месеца.

Строителният надзор на обекта беше поверен на ДЗЗД "Инфраструктура - Магистрални пътища". Авторският надзор на участъка за рехабилитация е на "Виа план", а на новото строителство – на "Рутекс".

Първокласният път Кърджали - Подкова е част от трансевропейската транспортна мрежа на коридор 9, който свързва Финландия и Русия с Гърция през Румъния и България. Той е един от четирите първокласни маршрута и е основната връзка по направлението "Север – Юг".

mediapool.bg