Кламер БГ - Бизнес новини: Столичното парно отново поиска газова отстъпка като най-голям купувач

Столичното парно отново поиска газова отстъпка като най-голям купувач

Бизнес

|
Вт, 08 Апр 2014г. 18:26ч.
Столичното парно отново поиска газова отстъпка като най-голям купувач

Тъй като "Топлофикация-София" е най-големият клиент на "Булгаргаз", Столичният общински съвет поиска държавният снабдител да направи отстъпка в цената на природния газ. Това ще позволи на общинското дружество да свали цената на топлоенергията, от там да повиши събираемостта на сметките и да започне да се разплаща по-редовно за доставеното й синьо гориво. Това обясни пред журналисти във вторник общинският съветник от ГЕРБ и председател на стопанската общинска комисия Николай Стойнев.

По думите му това искане, както и въвеждането на лихва върху забавените плащания от страна на НЕК към топлофикацията заради изкупена по преференциални цени произведена по комбиниран начин електроенергия, са част от поставени от общината на "Българския енергиен холдинг" пет условия за погасяване на газовия дълг за 555 млн. лв., натрупан от години от парното.

Стойнев припомни, че топлофикацията при забавяне на плащанията си към "Булгаргаз", които реално прави два месеца преди да си е взела парите от клиентите, дължи лихви, а на НЕК не се начисляват такива, макар държавната компания да има да дава на общинското дружество сума от порядъка на 90-100 млн. лв.

Градският съветник посочи, че "Топлофикация-София" е най-големият клиент на "Булгаргаз" и затова трябва да ползва отстъпка в цената. Това искане през годините неведнъж е било поставяно от общинското дружество, но е било пренебрегвано с мотива, че няма как да се прави отбив в цената за нелоялен клиент, какъвто се явява парното с натрупаните газови дългове.

Общината е предложила съставената с икономическото министерство работна група да уточни всички плащания за природен газ, каква част от тях са забавени, има ли отпаднали по давност борчове, както и да проучи възможности за разсрочване на част от плащанията.

Николай Стойнев допълни, че общинският съвет настоява да се изясни съдбата на отпуснатите през 2008 г. от тогавашния кабинет на Сергей Станишев с правителствено решение 400 млн. лв. за уреждане на газовия дълг на столичното парно към "Булгаргаз" през "Българския енергиен холдинг" и стабилизирането на общинското дружество. Според общинаря, ако парите са изплатени тогава, не е редно към днешна дата дружеството да има задължения.

Смятаме, че след като държавата веднъж от бюджета е отделила 400 милиона за покриване на задълженията, няма как сега софиянци отново да бъдат принуждавани да плащат, смята Николай Стойнев.

mediapool.bg