Кламер БГ - Бизнес новини: Столичното парно глобено за злоупотреба с такса "топломер"

Столичното парно глобено за злоупотреба с такса "топломер"

Бизнес

|
Пон, 19 Май 2014г. 13:50ч.
Столичното парно глобено за злоупотреба с такса "топломер"

С близо 62 хил. лв. е санкционирано общинското дружество "Топлофикация София" заради това, че е злоупотребило с господстващото си положение при едноличното налагане на еднакви цени за отчитането на топломерите от топлинните счетоводители. Така столичното парно е нарушило конкурентната среда и е увредило интересите както на фирмите за дялово разпределение, така и на потребителите на топлоенергия в столицата. Това е решила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от антимонополния орган в понеделник.

Проверката срещу "Топлофикация София" започна миналата година като част от инспекция на КЗК дали нормативно определените правила не ограничават конкуренцията и не нарушават правата на гражданите и фирмите.

Става въпрос за законовото вкарване на топлинните счетоводители като подизпълнители на топлофикациите. Така тарифите за отчитане на уредите за дялово разпределение станаха част от годишната изравнителна сметка за консумираната топлоенергия и те са еднакви за дадената топлофикация, независимо от избрания от абонатите топлинен счетоводител. Приемането на законовите поправки бе мотивирано с очакванията да се намалят цените за отчитане на топломерите чрез договарянето им на едро с фирмите за дялово разпределение. Реално обаче това не се получи, но пазарът се изкриви, тъй като действително няма конкуренция.

За това реално не са виновни топлофикациите, но столичното парно при формирането на цената на годишната такса за отчитане на топломерите е наложило на фирмите за дялово разпределение еднолично своите разчети. Така топлинните счетоводители не са имали друг шанс освен да ги приемат, тъй като не могат да работят самостоятелно, а София е най-големият пазар. Освен това "Топлофикация София" е отказвала на по-късен етап да преговаря с топлинни счетоводители като "Техем", Бруната", "Иста", Нелбо" и др. за промяна на тарифите им на база на реалните разходи през годините. А в същото време проверката на КЗК е установила, че реално техните разходи за отчитане на топломерите са се увеличили и не се покриват от определените от столичното парно цени.

"От направения икономически и правен анализ, комисията установи, че налагането, от страна на "Топлофикация София", на еднакви цени на всички фирми за дялово разпределение за минималния пакет на услугата, премахва ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите като води до по-ниско качество и лишава потребителите от възможността да изберат доставчик на услугата, въз основа на цената", пише в съобщението на КЗК.

Така антимонополният орган постановява спиране на нарушението и санкционира столичното парно с 61 881 лв. на база годишния му оборот. В същото време обаче в решението не се коментира влиянието на нормативната уредба върху пазара на топлоснабдяването, каквото бе намерението на регулатора.

От преписката по случая става ясно, че "Топлофикация София" е предложила да предприеме преговори с топлинните счетоводители за актуализация на цената на отчитането на топломерите и да информира клиентите си, ако има промяна в крайните тарифи.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

mediapool.bg