Кламер БГ - Бизнес новини: "Стандард енд Пуърс" потвърди рейтинга на Столичната община

"Стандард енд Пуърс" потвърди рейтинга на Столичната община

Бизнес

|
Пет, 07 Март 2014г. 14:32ч.
"Стандард енд Пуърс" потвърди рейтинга на Столичната община

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" е потвърдила рейтинга на Столичната община, съобщи в петък зам.кметът по финансовите въпроси Дончо Барбалов. Той каза, че рейтингът на София е ВВВ с негативна перспектива, изравнена с държавната. Агенцията няма практиката да дава по-висок рейтинг на столицата от този на страната, обясни Барбалов.

В потвърждението на рейтинговата агенция се обръща внимание, че общината има много добра ликвидност, добра гъвкавост на бюджета и добра автономия за управление на собствените приходи, отбеляза зам.-кметът. Той изтъкна, че според агенцията София има стратегическа позиция като административен, финансов и икономически център, както и сравнително висок брутен вътрешен продукт на глава от населението.

"Стандард енд Пуърс" очаква БВП на града да се увеличи през следващите години с 1.8% на годишна база, посочи Барбалов.

По думите му агенцията отбелязва, че Столичната община няма проблеми да обслужва взетите заеми. Общият процент на годишните плащания спрямо собствените приходи според агенцията ще бъдат от 6 до 7 процента, каза зам.-кметът.

Той съобщи още, че събираемостта на приходите в общинския бюджет за първите два месеца на годината върви добре. Към 28 февруари са събрани 43.4 млн. лв., което е със 7 млн. лв. повече от същия период на миналата година. Общината е изпълнила 9.75% от планираните за годината приходи, което, според Барбалов, е добър резултат.

От началото на данъчната кампания до 5 март в Столичната община са постъпили 9.7 млн. лв., информира още зам.-кметът.

mediapool.bg