Кламер БГ - Бизнес новини: Сметната палата се връща към колективното управление с нови шефове

Сметната палата се връща към колективното управление с нови шефове

Бизнес

|
Ср, 12 Фев 2014г. 20:23ч.
Сметната палата се връща към колективното управление с нови шефове

Сметната палата се връща към колективната форма на управление с ново ръководство от 9 души. Това е предвидено в новия законопроект на БСП и ДПС. Той беше внесен в деловодството на парламента в сряда, часове след като тръгнаха слухове, че се подготвя смяната на сегашния председател на Сметната палата Валери Димитров с депутата от ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Цонев отрече слуховете и ги определи като "обидни". Новият председател ще бъде професионалист, който не е свързан с политическа партия, не е настоящ депутат и член на правителството, каза Румен Гечев пред Mediapool. Той и Цонев са вносителите на законопроекта заедно с колегите си Петър Кънев от БСП и Сергей Кичиков от ДПС.

За нов закон за Сметната палата се дискутира отдавна като основния въпрос беше дали да се върне към старата система с колективна форма на управление или да остане сегашната с главен одитор, въведена по времето ГЕРБ.

Колективната форма на управление на Сметната палата е по-ефективна и това е основната причината тя да се върне, коментира Йордан Цонев пред Mediapool.

Сегашното управление с главен одитор е характерно предимно за страни с монархическа форма на управление каквито са Испания, Дания и Холандия, допълни Румен Гечев. По думите му, според някои юристи, има съмнение, че въвеждането на главен одитор противоречи на конституцията.

Вместо 11 души управа, както беше по времето на тройната коалиция, се предвижда Сметната палата сега да се ръководи от 9 души, предвижда законопроектът, каза Гечев. По думите му те ще са професионалисти и няма да са обвързани с политически партии.

Валери Димитров е начело на Сметната палата от 2005 г., когато на власт беше тройната коалиция БСП - НДСВ – ДПС. При промяната в закона за Сметната палата от мнозинството на ГЕРБ в предишния парламент беше преизбран отново на поста и шестгодишният му мандат изтича през 2017 г., а на двамата му заместници една година след това.

В последните месеци Валери Димитров се изказа доста критично и излезе със серия предложения като настоя за по-голяма отчетност на партийните финанси. Сметната палата откри и нарушения в дейността на "Авиоотряд 28", който е обект на разследване от специално създадена по случая комисия.

mediapool.bg