Кламер БГ - Бизнес новини: Сдържана прогноза на МВФ за България - нисък ръст, дефлация и висока безработица

Сдържана прогноза на МВФ за България - нисък ръст, дефлация и висока безработица

Бизнес

|
Вт, 08 Апр 2014г. 17:43ч.
Сдържана прогноза на МВФ за България - нисък ръст, дефлация и висока безработица

МВФ прогнозира растеж от 1.6% на българската икономика тази година спрямо 0.9% през 2013 г. Очакванията за догодина са за растеж от 2.5%. Това се посочва в ревизираната пролетна прогноза на валутния фонд за развитието на икономиката в глобален и регионален план.

За сравнение последните очаквания на Министерството на финансите са за ръст на брутния вътрешен продукт от 2.1% през тази година и 2.6% през следващата година.

От Международния валутен фонд прогнозират също така дефлация в България от 0.4% тази година и ръст на потребителските цени с 0.9% през 2015 г.

Освен това МВФ предвижда слабо намаляване на безработицата до 12.5% тази година спрямо 13% през 2013 г., като през 2015 г. делът на безработните от работната сила ще слезе до 11.9%, но и така ще остане един от най-високите в Европейския съюз.

Като цяло възстановяването на развиващите се икономики в Европа ще се забави през тази година, най-вече заради по-слабия растеж на БВП на Турция.

Нестабилността в еврозоната, вътрешните политики на икономии, нарастващите колебания на финансовите пазари, както и увеличените геополитически опасности, произтичащи от развитието на ситуацията в Украйна, създават значителни низходящи рискове за растежа на европейската икономика.

Въпреки това единствената развиваща се икономика в района, която ще остане в рецесия тази година, е Хърватия, чиято икономика се очаква да се върне към растеж през 2015 г.

mediapool.bg