Кламер БГ - Бизнес новини: Ръст на февруарския износ за Европа с 2.5% спрямо преди година

Ръст на февруарския износ за Европа с 2.5% спрямо преди година

Бизнес

|
Пет, 09 Май 2014г. 15:04ч.
Ръст на февруарския износ за Европа с 2.5% спрямо преди година

Износът на България за страните от Евросъюза е нараснал с 2.5% през февруари на годишна база, с което почти е компенсиран спадът от януари с 2.6%.

Така за първите два месеца на годината експортът е намалял минимално с 0.1%, като се равнява на общо 4 млрд. лв. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия остават основните търговски партньори на страната ни и през първите месеци на 2014 г. Те формират 71.8% от износа за държавите членки на ЕС, сочат данните на НСИ.

В същото време вносът от ЕС в страната ни се е свил с 0.3% през февруари на годишна база и възлиза на 2.5 млрд. лв. През януари беше отчетено повишение от 12.8% спрямо същия месец на 2013 г. Така за първите два месеца на годината вносът расте с 5.7% и се равнява на 4.8 млрд. лв.

Най-много стоки внасяме от Германия, Румъния, Италия, Испания и Гърция.

Въпреки наблюдаваното подобрение на икономическата конюнктура при основните ни търговски партньори, според БНБ външната среда продължава да е източник на риск за икономическия растеж на страната.

За първите два месеца на годината външнотърговското ни салдо (разликата между износа и вноса) с държавите от ЕС е отрицателно и е на стойност 828.2 млн. лв. Дефицитът е нараснал в сравнение с този, отчетен през първите два месеца на 2013 г. , когато възлизаше на 566.4 млн. лв. Това е покачване с близо 49%.

През първите два месеца на новата година за Европа сме изнесли най-много мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход. Повишението в този сегмент е с 38.6% на годишна база. Най-голям спад на износа статистиката отчита при минералните горива, масла и други подобни продукти (-36.1%) и на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн (-30.8%).

В същото време най-много през януари и февруари от Европейския съюз сме внесли минерални горива, масла и други подобни продукти (28.2%). Най-голямо намаление има при обработените (сурови) материали (16.4%) спрямо година по-рано.

mediapool.bg