Кламер БГ - Бизнес новини: Руският фондов пазар реагира на напрежението около Украйна с понижение

Руският фондов пазар реагира на напрежението около Украйна с понижение

Бизнес

|
Вт, 11 Март 2014г. 15:43ч.
Руският фондов пазар реагира на напрежението около Украйна с понижение

Борсовият индекс ММВБ се понижи до 1320 пункта във вторник на фона на последните новини около Украйна, очертаващи нова ескалация на напрежението в региона, предаде Финмаркет.

Към 13.30 часа московско време индексът ММ слезе до 1321.7 пункта (-1.3%), индексът РТС - до 1144.85 пункта (-1.2%). цените в рубли на повечето от ликвидните компании на Московската борса (MOEX: MOEX) се смъкнаха с около 3%.

Министърът на отбраната на Украйна Игор Тенюх заяви във вторник, че украинските въоръжени сили са приведени в бойна готовност и са заели полигоните в съответствие с плановете за учения както в източно, така и в южно направление, но резултатите не са утешителни.

По думите на Тенюх общата численост на сухопътните войски на Украйна е 41 хил. души, от които в постоянна готовност трябва да се намират 20 хиляди, но в действителност са около 6 хиляди. Той добави, че ситуацията е извънредно сложна, и правителството, както и Генералният щаб и Министерството на отбраната правят всичко възможно, за да решат този въпрос.

Тенюх съобщи, че е нужно в най-кратки срокове да се създаде "група, която да бъде готова за едни или други действия в южно и източно направление".

Инвеститорите не са настроени оптимистично и заради изявлението на Виктор Янукович пред журналисти в Ростов на Дон. Там той заяви, че продължава да е президент и върховен главнокомандващ на Украйна и отказа да признае за легитимни насрочените за май президентски избори в страната.

Янукович каза също, че в Украйна "банда националисти", действащи уж от името на законната власт, планират да подпалят гражданска война.

Янукович прогнозира и влошаване на социално-икономическото положение в Украйна при сегашната власт и заяви, че не носи отговорност, че Крим се откъсва от Украйна.

Ключов фактор за негативното влияние над руския пазар остава ситуацията около Крим, която повечето от световните инвеститори оценяват негативно, отбелязва Финмаркет.

mediapool.bg