Кламер БГ - Бизнес новини: Русия и Китай отново не постигнаха газова сделка

Русия и Китай отново не постигнаха газова сделка

Бизнес

|
Вт, 20 Май 2014г. 19:51ч.
Русия и Китай отново не постигнаха газова сделка

Продължаващите от години опити на Москва и Пекин да подпишат газова сделка за 400 млрд. долара отново се провалиха. Във вторник в първия ден от визитата на руския президент Владимир Путин в Китай бяха подписани редица други споразумения в областта на енергетиката и транспорта и бяха обявени взаимни инвестиционни намерения. Сред тях обаче не бе дългоочакваният договор за доставка на руски газ в Китай, въпреки обявената готовност от страна на Кремъл да субсидира китайските доставки за сметка на руския бюджет чрез "данъчни ваканции".

Запознати с газовите преговори очакват напредък във втория ден от посещението на Путин в Китай, а в краен случай разговорите да продължат в рамките на икономическия форум в Санкт Петербург в края на седмицата, съобщава Ройтерс.

Изданието коментира, че това става въпреки усилията на Кремъл да постигне тази сделка на фона на икономическата и политическата му изолация от страна на Запада заради кризата в Украйна.

"Посещението още не е приключила. Преговорите продължават, достигнат е съществен прогрес, но за цените трябва още да се поработи", каза пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред журналисти в Шанхай.

След изявлението му акциите на "Газпром" паднаха с два процента.

Шефът на най-голямата руска нефтена компания "Роснефт" и близък съратник на Путин Игор Сечин каза пред журналисти, че Русия е предложила да отмени данъка върху добива на газ, който ще бъде транспортиран до Китай, а от Пекин поискала в отговор да отмени вносното мито за руския газ. Това е много умно и ценно предложение, което може да стане основата за компромис", допълни Сечин, чиято компания планира да построи завод за производство на втечнен природен газ в далечния Изток.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че Путин е сложил началото на няколко големи инвестиционни проекта и още в първия ден на посещението си са подписани над 40 съвместни документа.

Путин и председателят на Китай Си Цзинпин подписаха документ, слагащ началото на нов етап на стратегическите отношения между двете страни.

Русия и Китай се разбраха да задълбочат сътрудничеството си в нефтената област, да се ускори стартът на руските газови доставки в Китай, активно да се работи за строежа на нови електростанции в Русия, предназначени за износ на ток в Китай.

"Роснефт" и CNPC подписаха документ за пуска на нефтопреработвателен завод в китайския град Тянцзин до края на 2019 г. Инвестициите в мощността с капацитет от 16 млн. т годишно е около 5 млрд. долара.

Двете страни предвиждат да се отдели особено внимание на възможността за изграждане на Евроазиатски енергиен мост за доставка на ток от Русия до Китай по специална енергомрежа, включително подземни подстанции.

Подписани бяха и споразумения в областта на ядрената енергетика, за развитие на пограничната железопътна инфраструктура и увеличаване на превозите между двете страни, както и за сътрудничество в областта на самолетостроенето.

Китайската компания за автомобили "Грейт Уол" заяви, че през 2017 г. ще отвори свой завод В Тулска област. Инвестицията се оценява между 12 и 18 млрд. рубли, а капацитетът ще е до 150 хил. автомобила.

mediapool.bg