Кламер БГ - Бизнес новини: Реформаторският блок иска ясни срокове за газовите връзки

Реформаторският блок иска ясни срокове за газовите връзки

Бизнес

|
Вт, 04 Март 2014г. 15:09ч.
Реформаторският блок иска ясни срокове за газовите връзки

Реформаторският блок призова във вторник за свикване на Консултативния съвет за националния сигурност, който да зададе ясни срокове за изграждане на алтернативни газови връзки. Целта е да се създаде алтернатива на руските доставки през Украйна.

"Това, което става в Украйна, беше ясен сигнал, че България има нужда от антикризисен план. Такъв план не е приет от правителството. Ние от РБ предупредихме, че е възможно намаляване или спиране на газовите доставки от Русия – нещо, което 2009г. видяхме. Тогава една тройна коалиция беше тотално неподготвена. Сега втора тройна коалиция отново е тотално неподготвена", коментира членът на управителния съвет на блока Мартин Димитров.

Според него е "глупаво и наивно" българските власти два пъти да направят една и съща грешка.

"България има нужда от алтернативи, има нужда да може да внася газ от други източници. Представете си за втори път в рамките на 5-6 години посред зимата да се окаже, че има сериозно нарушение в газовите доставки, което не би било учудващо на фона на това, което виждаме всеки ден", обясни Димитров.

Той допълни, че е важно властите да направят публични и прозрачни всички сегашни и бъдещи договори за доставките на газ. Реформаторският блок в момента се съди с енергийното министерство и "Българския енергиен холдинг" за предоставяне на всички документи, които засягат газопровода "Южен поток".

Във вторник излезе анализ и на банковата група "Креди Суис", в който се казва, че проектът "Южен поток" ще бъде напълно блокиран при санкции от ЕС и САЩ срещу Русия. Анализаторите смятат, че това ще се случи, ако се стигне до най-лошия сценарий в украинската криза - навлизане на руската армия в Източна Украйна и разцепване на страната.

Вероятността "голямата украинска авантюра" да стигне до този сценарий е оценена на около 15-20%. Но той може да се реализира не само поради целенасочени действия на Москва, а и поради загуба на контрол над хода на събитията.

mediapool.bg