Кламер БГ - Бизнес новини: "Профириъл" продаде компанията си за вземания за 31 млн. евро

"Профириъл" продаде компанията си за вземания за 31 млн. евро

Бизнес

|
Пон, 03 Фев 2014г. 14:28ч.
"Профириъл" продаде компанията си за вземания за 31 млн. евро

"Профириъл Груп" (Profireal Group) продаде подразделението си за вземания Profidebt на Intrum Justitia – европейски лидер в мениджмънт на кредитни услуги. Сделката е за 31 млн. евро, включително 19 млн. евро в заеми, които ще бъдат изплатени на кредиторите, се казва в съобщение на "Профириъл Груп".

В България Profidebt беше регистрирана юридически преди две години, но на практика компанията не започна дейност. Тъй като Profidebt не е свързана с основния бизнес на "Профи Кредит", продажбата на това подразделение няма да се отрази по никакъв начин на пряката дейност на компанията, се казва в съобщението.

Profidebt е една от водещите компании, опериращи на пазара на събиране на вземания в Чехия и Словакия. Тя е специализирана не само в изкупуване и събиране на вземания, но и в мандатното управление на това портфолио.

Profidebt оима собствена мрежа от специалисти по събиране на вземания. През деветте години на своето съществуване, компанията е изкупила в Чехия и Словакия повече от 200 хиляди вземания с номинална стойност почти 10 милиарда чешки крони.

През същия период се е планирало да се събере близо 600 000 вземания с номинална стойност 10.7 млрд. крони от кредитори.

Profireal Group ще използва средствата, придобити от продажба на Profidebt за развитието на "Профи Кредит".

"Нашата група би искала да се концентрира най-вече върху потребителското финансиране, като предоставяме заеми. Скоро ще отворим филиали в Русия и обмисляме навлизането на други пазари в Азия и Южна Америка", заявава Дейвид Хор, изпълнителен директор на "Профириъл Груп".

mediapool.bg