Кламер БГ - Бизнес новини: Проверки на чуждите търговски вериги заради отчитани "фиктивни" загуби

Проверки на чуждите търговски вериги заради отчитани "фиктивни" загуби

Бизнес

|
Вт, 07 Ян 2014г. 18:17ч.
Проверки на чуждите търговски вериги заради отчитани "фиктивни" загуби

Държавните органи са започнали масови проверки на чужди търговски вериги заради съмнения, че отчитат "фиктивни" загуби, докато в същото време изнесли милиарди левове от страната. Това стана ясно от думите на депутата от БСП Румен Гечев, който е зам.-председател на парламентарната икономическа комисия.

Пред ТВ7 той посочи, че някои от големите търговски вериги от години не плащат данък печалба у нас, защото работят на загуба, което е "твърде подозрително". Затова започват засилени проверки за да се види дали веригите действително са на загуба. За целта държавните органи правят ревизии и проверяват декларираните приходи и разходи, посочи Гечев, който беше вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Жан Виденов.

Според него, дружествата майки задължавали българските си поделения да им връщат част от печалбата под формата на услуги или реклама. Някои от веригите "не са дали и стотинка данък печалба, въпреки че нетна им печалба е добра" у нас, каза Гечев. Той не можа да посочи колко пари са изнесли веригите зад граница, но със сигурност били "милиарди левове" по думите му.

"Има различни цифри, които се спрягат за тяхна печалба. Тяхната нетна печалба е добра. Те са дошли тук да печелят. Колкото повече печелят те, толкова повече би трябвало да печели българското общество и българската държава", каза Гечев. Той уточни, че "големите вериги са добре дошли в България, ако съблюдават законите".

Управляващите нямат намерение да ги гонят, а точно обратното - ще създават условия за привличане на нови, каза Гечев.

За да се прекрати неравнопоставеното третиране между българските и чуждите доставчици, пък се подготвят промени в законодателството, съобщи Гечев.

За написването на закон, който да регламентира отношенията между производители, доставчици и веригите отдавна настоява Съюзът произведено в България.

От обясненията на Гечев обаче не стана ясно какви ще са новите правила за работа на веригите с доставчиците, както и кога ще влязат в сила. От думите му стана ясно, че ограничението на господството на чуждите вериги трябва да стане с помощта на пазарни механизми.

В тази връзка Гечев уточни, че исканията от страна на браншови асоциации и неправителствени организации за квоти за български стоки няма да бъде изпълнено. "Не може да се въведе квота за български стоки по щандовете - това е в разрез със законодателството на ЕС", каза депутатът от левицата.

"Твърдим, че българските доставчици са третирани неблагоприятно. Ще направим промени, които ще задължат веригите да ги третират еднакво - не само по отношение на търговската отстъпка, но и при сроковете за плащане", каза Румен Гечев.

mediapool.bg