Кламер БГ - Бизнес новини: Пощенска банка: Раздвижване на ипотечното кредитиране през 2014 г.

Пощенска банка: Раздвижване на ипотечното кредитиране през 2014 г.

Бизнес

|
Ср, 26 Март 2014г. 18:03ч.
Пощенска банка: Раздвижване на ипотечното кредитиране през 2014 г.

По-доброто представяне на икономиката през миналата година с отчетения ръст от 0.9%, а с него и на доходите е довело до ръст на търсенето на ипотечни заеми с по-голям размер. Това показват данните на Пощенска банка. Прогнозите са тази тенденция да се засили през 2014 г.

Докато заемите до 20 хил. евро се свиват от 44.8% през 2012 г. до 40% през 2013 г., отпуснатите кредити между 20 хил. евро и 80 хил. евро се увеличават с между 0.9% и 2.3%, показват данните на банката.

Според анализа им най-големите "печеливши" от подобряването на икономиката са били именно хората с по-високо образование, което им е позволило да не загубят работата си и/или да увеличат доходите си. Над 60% от теглилите заем през миналата година са били с висше образование, докато едва 0.1% са с основно, показват данните на Пощенска банка.

Другата тенденция е, че кредитите в лева стават все по предпочитани, като едва 10% са изтеглили заеми в евро през 2013 г. Обяснението е в по-голямото намаление на лихвите по кредитите в лева – с 0.6 процентни пункта спрямо тези в евро – с 0.32 процентни пункта.

Въпреки че средните цени на жилищата като цяло в страната продължиха да падат и през 2013 г. на годишна база, темпът им на спад е двойно по-нисък в сравнение с предходната година. В София и големите градове дори се наблюдава ръст на средните цени. Това говори за повишаване на интереса към покупката на жилище, а оттам - и за по-висок потенциал за ръст на пазара на ипотечните кредити в следващите месеци, смятат от Пощенска банка.

Другите позитивни сигнали са увеличение на започнатото ново строителство на жилищни сгради, както и ръстът на броя на жилища, за които са издадени разрешителни за строеж.

Според експертите на банката това е сигнал за възстановяването при жилищното строителство, защото се наблюдава за първи път от началото на кризата.

Като цяло пазарът на ипотечни кредити бележи лек спад от 0.56% на годишна база към края на декември 2013 г. и възлиза на близо 9.39 млрд. лв. Това показва статистиката на БНБ.

mediapool.bg