Кламер БГ - Бизнес новини: От три на пет години се вдигна уседналостта на чужденци, които искат да купуват наша земя

От три на пет години се вдигна уседналостта на чужденци, които искат да купуват наша земя

Бизнес

|
Четв, 03 Апр 2014г. 19:04ч.
От три на пет години се вдигна уседналостта на чужденци, които искат да купуват наша земя

Депутатите увеличиха от три на пет години срока за уседналост на физически и юридически лица, които искат да купуват земеделска земя в България. Това стана при гласуването на второ четене на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи в четвъртък.

Първоначалното предложение на депутата от левицата и председател на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова предвиждаше купувачите на земеделска земя – физически лица да са живели поне три години в България, а за фирмите – регистрация от поне също три години.

Предложението за увеличаване на срока за уседналост дойде от депутата Гален Монев от "Атака“, съобщи БТА. Така право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от пет години, записаха народните представители.

Фирмите с регистрация по-малко от пет години също ще могат да придобиват земя, но само при условие, че съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерното дружество отговарят на всички изисквания – т. е. за тях ще се спазва принципът за пет години уседналост.

Народното събрание наложи забрана регистрирани в офшорни зони компании да не могат да придобиват земеделски земи.

Ограничението важи и за акционерни дружества, които са издали акции на приносител.

При сключване на сделката за придобиване на право на собственост върху земеделска земя купувачите - физически лица, представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата, а юридическите лица - документ, доказващ откъде точно идват парите, записаха още депутатите.

Изискванията няма да се прилагат при придобиване право на собственост върху земеделски земи при наследяване по закон.

В петък продължава приемането на текстове от законопроекта.

mediapool.bg