Кламер БГ - Бизнес новини: Най-бедните с еднократна енергийна помощ в края на отоплителния сезон

Най-бедните с еднократна енергийна помощ в края на отоплителния сезон

Бизнес

|
Ср, 12 Фев 2014г. 18:46ч.
Най-бедните с еднократна енергийна помощ в края на отоплителния сезон

Хората с най-ниски доходи ще бъдат подпомогнати еднократно в края на отоплителния сезон, съобщи социалният министър Хасан Адемов след правителственото заседание в сряда. Още не е уточнено каква ще е сумата на енергийната помощ, по какви критерии ще се отпуска и колко хора ще могат да се възползват от нея.

Не е ясно и колко общо ще струва това на бюджета и дали парите ще дойдат от въведената, но оспорвана от президента Росен Плевнелиев в Конституционния съд, такса от 20 процента върху приходите на слънчевите и вятърните електроцентрали.

Към момента дебатът за въвеждане на семейното подоходно облагане е замразен до втората половина от мандата на кабинета, заяви още Адемов.

Според него паричните помощи са само един от инструментите за подпомагане и в никакъв случай не е решителният. "Ако беше така, най-високоплатеното майчинство в България щеше да даде сериозен ефект и вместо да има тенденция за спад в раждаемостта, поне щеше да има някаква тенденция за стабилизиране. За съжаление това не се случва и това ни дава основание да считаме, че финансовите мерки са важен, но не единственият инструмент", каза още министърът на социалната политика.

На правителственото заседание е одобрено създаването на национален съвет по демографските въпроси, за да се спрат негативните тенденции на застаряване и намаляване на населението в България. По думите на Адемов, трябва да се изработят комплексни мерки за справянето с демографския срив у нас проблема.

mediapool.bg