Кламер БГ - Бизнес новини: НЕК иска почти тройно по-висока тарифа за доставката на ток

НЕК иска почти тройно по-висока тарифа за доставката на ток

Бизнес

|
Вт, 04 Март 2014г. 14:34ч.
НЕК иска почти тройно по-висока тарифа за доставката на ток

"Националната електрическа компания" (НЕК) иска от 1 юли 2014 г. да й бъде повишена 2.5 пъти цената за услугата "обществена доставка", която в момента се плаща от всички крайни снабдители на ток и от предприятията, работещи на високо напрежение, които не си купуват електроенергия от свободния пазар. Според обявено от НЕК в края на февруари намерение за промяна на цените й държавната компания иска сегашната цена "обществена доставка", която е 1.32 лв. за мегаватчас да стане 3.31 лв.

Тази тарифа се отнася за целия регулиран пазар, тъй като се плаща от ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" и съответно влиза в техните цени. Дали обаче нейното вдигане ще се отрази върху крайната цена за бита не е ясно, тъй като в последните си ценови решения Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) преразпределя тарифите преди доставката, като трите чужди компании от миналото лято се оплакват, че поевтиняването на тока за домакинствата става за сметка на техните приходи от крайната цена, които са около едва един процент.

Миналата седмица електроразпределителните дружества внесоха заявления за цени, даващи знак, че искат да им се повишат цените, за да могат да си покриват разходите за поддръжка на мрежите. Само ЕВН обаче се осмели да заяви поскъпване средно със 7.9 на сто, което ще им позволи да работят без проблеми при положение, че не се променят цените по веригата преди доставката на електроенергията.

ЧЕЗ и "Енерго-Про" предпочетоха да не дразнят потребителите и призоваха регулатора да им определи справедливо необходимите разходи за дейността и съответно тарифите.

НЕК подхожда по същия начин като в намерението си посочва, че "цената на електрическата енергия, по която дружеството, в качеството му на обществен доставчик, продава на крайните снабдители и електроразпределителните дружества, е функция от количествата разполагаемост за производство на електрическа енергия от производителите за регулирания пазар (т.нар. квоти) и техните регулирани цени, определяни от ДКЕВР". В момента цената на миксираната от различни източници електроенергия, по която НЕК продава на крайните снабдители, е 100.43 лв./МВтч, в която влиза и въпросната цена за "обществена доставка".

От ръководството на АЕЦ "Козлодуй" обявиха в края на миналата седмица, че няма да искат повишение на цената си за регулирания пазар. Вероятно държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" също ще е пас за промяна на тарифата си предвид заявлението на правителството да запази цената на тока за бита и малкия бизнес на нивата от 30 декември 2013 г., когато ДКЕВР свали с 10 процента нощната тарифа и с 1 процент – дневната.

Дори и частните топлоцентрали като ТЕЦ-Варна, притежавана от ЧЕЗ, ТЕЦ "Бобовдол", ТЕЦ "Марица 3", "Брикел", които също бяха порязани в цените при предишните промени да поискат вдигането им, очевидно правителството няма да позволи това да се отрази на крайната цена. Ако има някакви промени, те по-скоро ще са в преразпределяне на дяловете на участниците на пазара по веригата производство-пренос-разпределение и доставка.

mediapool.bg