Кламер БГ - Бизнес новини: НЕК е натрупала рекордна загуба от 338 млн. лева

НЕК е натрупала рекордна загуба от 338 млн. лева

Бизнес

|
Пон, 02 Юни 2014г. 12:43ч.
НЕК е натрупала рекордна загуба от 338 млн. лева

"Националната електрическа компания" (НЕК) е натрупала рекордната загуба от 338 млн. лева през 2013 г., съобщава в понеделник в. "Труд". Най-голямата годишна загуба на дружеството за последните 5 години е 99 млн. лв. през 2012 г.

От компанията отказват да дадат официална информация за финансовите си резултати за предходната година, както и за първото тримесечие на 2014 г. Дружеството трябваше да ги публикува на сайта на Министерството на финансите, но по-късно от компанията обясниха, че според закона за счетоводството са длъжни да обявят в Агенцията по вписванията совя годишен одитиран отчет до края на юли..

Последният обявен отчет на дружеството беше за третото тримесечие на 2013 г. От пет дни обаче и той е свален от сайта на финансовото министерство. Въпреки това "Труд" разполага с документа, в който е отчетена загуба от 113 млн. лв. към края на септември 2013 г. Това означава, че на годишна база загубата ще е рекордна.

Тя е обяснена с определените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цени на електроенергията, както и с падналото потребление на ток в страната.

mediapool.bg