Кламер БГ - Бизнес новини: "Майкрософт" приключи сделката за "Нокиа"

"Майкрософт" приключи сделката за "Нокиа"

Бизнес

|
Пет, 25 Апр 2014г. 19:10ч.
"Майкрософт" приключи сделката за "Нокиа"

Корпорацията "Майкрософт" (Microsoft) обяви в петък, че е завършила сделката за придобиването за 5.44 млрд. долара на подразделението за устройства и услуги на "Нокиа" (Nokia). Сделката е била одобрена от акционерите на "Нокиа" и от държавните регулаторни органи от цял свят.

Приключването на придобиването трябваше да стане факт през март, но се забави заради липсата на одобрение от органите на редица страни от Азия. Самата сделка бе договорена през септември 2013 г.

"Днес приветстваме подразделението за устройства и услуги на "Нокиа" в нашето семейство. Мобилните възможности и активи, които те носят със себе си, ще ни помогнат да придвижим напред трансформацията ни“, заяви Сатя Надела, главен изпълнителен директор на "Майкрософт". По думите му и след поглъщането на бранда ще продължи създаването на иновации в днешния ориентиран към мобилните устройства и облака свят.

След сделката бившият президент и главен изпълнителен директор на "Нокиа" Стивън Елоп ще бъде подчинен на Надела и ще заеме поста изпълнителен вицепрезидент на "Майкрософт Дивайсис Груп" (Microsoft Devices Group), която ще се занимава със смартфоните и таблети Lumia, мобилните телефони Nokia, Xbox hardware, Surface, продуктите и аксесоарите на Perceptive Pixel (PPI). Към "Майкрософт" ще се присъединят служители с дългогодишен опит в над 130 обекта в 50 страни по света, включително няколко завода, които проектират, разработват, произвеждат и продават широка гама от иновативни смарт устройства, мобилни телефони и услуги. Като част от сделката, ще бъдат признати всички съществуващи гаранции за устройства на клиенти на "Нокиа".

От "Майкрософт" посочват, че смартфонът им "Уиндоус Фон" (Windows Phone) е най-бързо растящата екосистема на пазара, а портфолиото на компанията от получили признание устройства продължава да се разширява. През четвъртото тримесечие на 2013 г., по данни на IDC, Windows Phone се е утвърдил като една от трите най-популярни операционни системи на смартфони и е бил платформата с най-голям ръст сред водещите операционни системи в размер на 91% спрямо същия период на миналата година.

С подразделението за мобилни телефони на "Нокиа", "Майкрософт" ще се насочи към пазара на достъпни мобилни устройства, равняващ се на 50 млрд. долара годишно, като предложи първите мобилни решения на още 1 милиард души и същевременно представи услугите си на нови клиенти от цял свят.

mediapool.bg