Кламер БГ - Бизнес новини: Летище София отчете ръст на превозени пътници и товари

Летище София отчете ръст на превозени пътници и товари

Бизнес

|
Ср, 08 Ян 2014г. 16:34ч.
Летище София отчете ръст на превозени пътници и товари

Повече превозени пътници и товари са превозени през Летище София през 2013 г. в сравнение с миналата година, отчете аерогарата. Лидер по обслужени пасажери и българският превозвач "България Ер", следван от нискотарифната "Уизеър" и немската авиокомпания "Луфтханза". Най-предпочитаните дестинации през миналата година са били Лондон, Виена и Париж.

Рекорден брой пасажери - 3 504 326, са пътували през летището миналата година. Това е ръст от 1.1 на сто спрямо предходната година.

Терминал 1 е посрещнал и изпратил над 1 милион пътници, съобщават от летището. Това се случва за първи път от 2007 г. насам, когато основната част от полетите бяха прехвърлени на новия Терминал 2. От януари до декември през новия терминал са преминали близо 2.5 милиона пътници.

Пътувалите по международни редовни линии са 91 на сто от общия пътнически поток за 2013 г., 5 процента е делът на пътниците по вътрешни линии, а организираните туристи съставляват 3 процента.

"България Ер" е превозила най-голяма част от пасажерите на летището – над 1 милион пътници, "Уизеър" - 723 хиляди, а "Луфтханза" - близо 362 хиляди души.

Ръстът на пътувалите със самолет от и до София е за сметка на по-доброто запълване на полетите, които като цяло са били по-малко през миналата година спрямо предходната, отчита още операторът на летището. През цялата минала година през аерогарата в София са излетели и кацнали 40 526 самолета, което е със 7.6 на сто по-малко спрямо 2012 г.

Редовни полети по разписание са изпълнявани до 45 дестинации, обслужвани от 19 авиокомпании, сред които 2 нискотарифни. Традиционно най-предпочитаните направления през изтеклата година остават Лондон, Виена и Париж.

Средногодишният процент на запълване на пътническите места за всички изпълнени полети до и от Летище София е нараснал с 2 пункта - до 77 на сто в сравнение със 75 на сто за предходната година.

Аеропортът отчита и ръст при обслужените товари. Обработени са общо 17 039 тона пощенски и карго пратки. Годишният ръст при товарите е от 5 на сто, а при пощенските пратки - с 3.6 на сто.

mediapool.bg