Кламер БГ - Бизнес новини: Камерън призова шистовият газ да оглави дневния ред на Европа

Камерън призова шистовият газ да оглави дневния ред на Европа

Бизнес

|
Ср, 26 Март 2014г. 18:14ч.
Камерън призова шистовият газ да оглави дневния ред на Европа

Европа да прегледа собствените си енергийни ресурси, призова в сряда американският президент Барак Обама след среща на върха с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой в Брюксел. Обама отбеляза и предимствата на добива на шистов газ, след като във вторник късно вечерта премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви в Хага, че енергийната независимост и приемането на технологии като добива на шистов газ чрез фракинг трябва да оглавят политическия дневен ред на Европа. Камерън нарече кризата в Крим "звън за събуждане" за държавите, зависими от руския газ, предаде Ройтерс.

"Няма лесен и безплатен начин да се защитим, няма перфектен и идеален източник на енергия - всеки източник има неудобства, но Европа трябва да прецени в сянката на последните събития как да разнообрази и ускори постигането на енергийна независимост", посочи Барак Обама.

По повод очакванията САЩ да увеличат износа на втечнен газ за Европа и така Старият континент да разнообрази доставките си, президентът на САЩ посочи, че "ние още днес може да осъществим експорт на природен газ в обеми, които превишават потреблението на Европа, но търговията става на открития пазар и чрез лицензирани за целта фирми". Според него въпросът може да бъде уреден с подписване на споразумение за свободна търговия между САЩ и Европа.

Следващата седмица предстои среща на енергийните министри от Г-7, на която ще се обсъждат варианти за намаляване на енергийната зависимост на Евросъюза от Русия, съобщиха от своя страна Барозу и Ромпой.

Камерън коментира преди срещата, че запасите от шистов газ в Югоизточна Европа, Полша и Великобритания, който може да бъде извличан с фракинг, може да се използват за засилване на енергийната независимост на целия регион.

"Мисля, че това е добра възможност. Енергийната независимост чрез използване на различни източници на енергия трябва да стане политически приоритет номер едно отсега нататък", добави той.

Новият председател на енергийната комисия в американския Сенат Мери Ландрю пък коментира в сряда, че бумът на шистовия газ в САЩ трябва да се използва, за да се ограничи руското влияние върху американските съюзници в Европа и върху Украйна. Американските конгресмени обмислят промени в експортната политика, вземайки под внимание промяната в геополитическия пейзаж, посочва Ройтерс.

"Последното нещо, което Путин и неговите приближени искат, е конкуренция от САЩ в енергийната надпревара", каза Ландрю при изслушване в Сената. Председателката на енергийната комисия отбеляза, че американският износ на втечнен природен газ ще бъде "силен геополитически инструмент", с който да се окаже натиск върху Путин да намали цените на газа в Европа.

Ландрю е сред деветимата официални представители на САЩ, на които е забранено да влизат в Русия като ответна реакция на икономическите санкции, наложени от американското правителство заради анексирането на Крим.

Във вторник енергийната комисия обсъди мярка, която би позволила на САЩ да изнася природен газ без одобрение от правителството към всяка от страните, които са част от Световната търговска организация. Въпреки че все още няма официална позиция от администрацията на президента, но служители от енергийното министерство подчертаха, че разглеждат молбите възможно най-бързо.

Растящото напрежение между Изтока и Запада заради завземането на Крим от Русия застраши енергийната сигурност на някои европейски страни, включително Германия, които са силно зависими от руския газ, напомня Ройтерс. Страните от Г-7, чиито лидери заседаваха в Хага успоредно със срещата за ядрената сигурност, решиха техни министри да положат общи усилия, за да намалят зависимостта от руския петрол и газ.

Русия доставя близо една трета от петрола и природния газ в Европа, а около 40 на сто от газа минава през Украйна. Лидери от ЕС се споразумяха миналата седмица да потърсят по-сигурни енергийни доставки, като внос на газ от Съединените щати.

Във Великобритания срещу прилагането на фракинга имаше протести заради екологичните му въздействия. Тази технология е забранена във Франция и България. Камерън заяви, че тревогите на избирателите се дължат на неразбиране на процеса, добавя Ройтерс.

mediapool.bg