Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът махна Ренета Инджова като шеф на НСИ, но не каза кой ще й е приемник

Кабинетът махна Ренета Инджова като шеф на НСИ, но не каза кой ще й е приемник

Бизнес

|
Пет, 25 Апр 2014г. 20:57ч.
Кабинетът махна Ренета Инджова като шеф на НСИ, но не каза кой ще й е приемник

Правителството освободи от длъжност Ренета Инджова от поста председател на Националния статистически институт (НСИ) поради изтичане на мандата й, съобщиха от правителствената информационна служба в петък вечерта.

Не се съобщава кой ще бъде назначен на нейното място.

С промяна в закона председателят на НСИ се назначава от премиера, а не както беше до 2008 г. да се избира от Народното събрание.

След като предишният председател Мариана Коцева получи експертно място в европейската статистическа служба Евростат и напусна НСИ, на нейно място бе назначена Ренета Инджова, бивш служебен премиер през 1994 г. Това стана в края на март 2012 г. със заповед на премиера Бойко Борисов. Довършителният мандат на Инджова бе две години.

В петък премиерът Пламен Орешарски е имал среща с Инджова по повод изтичането на мандата й като шеф на НСИ, се посочва в съобщението от правителствената пресслужба.

Орешарски е изразил благодарност към Инджова за свършената работа и е отбелязал своята признателност от направеното от нея. Премиерът е пожелал успех в бъдещите й начинания.

Престоят на Инджова начело на националната статистика бе белязан от скандали и напрежение. В началото тя се раздели със заместниците си, а само преди месец избухна поредна разправия, след като тя обвини експертите на НСИ, че са провели грешно преброяването на населението през 2011 г. и затова данните не са точни. Заместниците й отговориха, че чрез скандала тя решава лични проблеми.

mediapool.bg