Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът заделя поне 10 млн. лв. за минералните извори догодина

Кабинетът заделя поне 10 млн. лв. за минералните извори догодина

Бизнес

|
Пон, 07 Апр 2014г. 17:31ч.
Кабинетът заделя поне 10 млн. лв. за минералните извори догодина

Кабинетът ще задели поне 10 млн. лв. за стопанисване на минералните извори от 2015 г. Това стана ясно от думите на министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на дискусия за ВиК-сектора.

Заради милиардите инвестиции в сектора цената на водата ще поскъпва, но не е ясно с колко и от кога. В същото време загубите на вода са се увеличили четири пъти спрямо 80-те години на миналия век, отчетоха експерти от водния бранш.

Ако не бъде направена реформата във сектора, страната ни няма да получи европейско финансиране през настоящия програмен период и може да загуби 1 млрд. евро, отбеляза министър Михайлова. Нейната оценка е, че страната ни е постигнала скромни резултати в управлението на водите за изминалите седем години от първия програмен период в ЕС.

Програма минерални извори

Обсъжда се средства от публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" да бъдат насочени към стопанисването на минерални извори през следващата година, каза министър Михайлова.

Тя припомни, че през тази година с пари от държавния фонд бяха подпомогнати няколко програми на министерствата. Например регионалното министерство получи 20 млн. лв. за борба с безводието, но програмата все още не е започнала. Миналата седмица пък спортното министерство, което също получи 20 млн. лв., обяви къде ще инвестира парите, като предизвика недоволство на опозицията, че отиват в села с по 100 души население. Спортният министър Марияна Георгиева обаче отговори, че така се прави масов спорт, а в "село Гулийка може би се крие следващия Бербатов".

По примера на тези програми Михайлова предлага да се подготви самостоятелна програма за водния сектор с пакет от проекти, които да гарантират целево финансиране и за минералните води – за сондажи и санитарни зони. "Не е ясно колко средства ще заложим, но, ако започнем само с 10 млн. лв., това би било крачка напред", каза Михайлова.

Кметът на Троян Донка Михайлова припомни, че 50 находища на минерална вода държавна собственост бяха дадени за стопанисване на около 30 общини. Кметовете обаче искат финансова подкрепа за проектирането и изграждането на санитарно-охранителните зони на изворите, когато водата се ползва за публични нужди.

Новата водна програма за 2015 г. ще се разглежда през октомври 2014 г., за да бъде приета с бюджета, каза Михайлова.

В петък финансовият министър Петър Чобанов обаче заяви, че тепърва предстои да се направи анализ за ефективността на министерските програми през тази година и едва тогава ще се реши какво и с колко да бъде финансирано през 2015 г.

Цената на водата ще расте

Заради огромните инвестиции в сектора цената на водата ще расте, но не стана ясно обаче с колко и от кога. Цената на водата се определя от ДКЕВР, като през миналата година нямаше увеличение заради протестите и изборите.

"Представете си - едно малко общинско ВиК дружество инвестира 40 млн. лв. в пречиствателна станция. То трябва да започне да начислява поне амортизационни разходи на тази инвестиция, да поддържа съоръжението и услугата - няма как да не нарасне цената", обясни Михайлова.

Министърът поясни, че след реформата, ако едно по-голямо дружество реализира интегрирани проекти на базата на генералните планове, нарасналата цена на водата може да бъде компенсирана от намалението на загубите.

Загубите на вода през 2000 г. спрямо 80-те години на миналия век са се увеличили четири пъти, каза инж. Петко Петков, експерт с дълъг стаж във водния сектор. В същото време подадената вода към потребителите е намаляла."Харчим пари, но не постигаме резултати", смята инж. Петков.

Без реформа в сектора губим над 1 млрд. евро

До края на 2015 г. реформата във водния сектор трябва да е факт, в противен случай губим над 1 млрд. евро от еврофондовете, каза министър Михайлова.

Това означава, че собствеността на ВиК-дружествата трябва да стане публична, а водните асоциации да са сключили договорите с водните оператори.

Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов каза, че за преодоляване на огромното изоставане в реформата на сектора е необходимо спешното изработване и приемане на нов закон за ВиК. Министър Михайлова се ангажира, че ведомството й ще работи по изготвянето на документа.

Наскоро правителството прие стратегия за ВиК-сектора, която предвижда да бъдат инвестирани 12.2 млрд. лв. до 2023 г., като от еврофондовете може да дойдат не повече от една трета от средствата.

От Българската асоциация по водите посочиха, че необходимите инвестиции за сектора на първо време могат да бъдат осигурени от печалбата на ВиК-операторите, която сега отива в бюджета.

ДКЕВР не е активно ангажирана с проблемите на сектора, защото при реализацията на инвестиции водните асоциации може да поискат по-високи цени, а комисията да ги спре, беше мнението на участници в дискусията. Специалистите поискаха ДКЕВР да поеме отговорност и за постигнатите резултати от водните оператори.

За осигуряване на финансирането може да се вземат заеми от международни финансови институции, частни капитали, публично-частно партньорство и концесии, където това е допустимо, коментира Любомир Филипов, директор в "Софийска вода".

За да се получи външно финансиране, трябва да приключи реформата в сектора, каза обаче Илия Кардашлиев, представител на Европейската банка за възстановяване и развитие.

mediapool.bg