Кламер БГ - Бизнес новини: КНСБ с идея за одържавяване на дълговете в енергетиката

КНСБ с идея за одържавяване на дълговете в енергетиката

Бизнес

|
Пон, 07 Апр 2014г. 18:33ч.
КНСБ с идея за одържавяване на дълговете в енергетиката

Натрупаните дългове в системата на енергетиката да бъдат одържавени , предложи лидерът на КНСБ Пламен Димитров в понеделник, в Стара Загора, цитиран от БНР. Той не се ангажира как точно да стане това, но посочи, че това може да стане чрез ново емитиране на държавен дълг.

Според синдикалиста, дефицитът в енергетиката е два пъти повече от оповестените 2 милиарда

лева и формулата за одържавяване на дълговете в отрасъла трябва да се открие внимателно съгласно закона за държавните помощи и регулацията на държавните помощи на европейско ниво.

Димитров посочи, че имитираният облигационен заем от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) миналата есен е всъщност е стъпка за отнемане на задължения и прехвърлянето им от НЕК към БЕХ.

"Следващата стъпка е от БЕХ към фиска. Това е начинът, по който очевидно може би някой мисли да върви, но не го казва. И като някой казва, че ще прави "Белене", другият ще прави 7-и блок в "Козлодуй", не знам какво ще прави - 9-и, 10-и блок в ТЕЦ-2, откъде пари? Кой ще ги плаща тези пари? Ние ли ще ги плащаме?", коментира профсъюзният лидер

На въпрос дали откритата процедура по отнемане на лицензите на ЕРП-тата няма

да свали кабинета на Пламен Орешарски, лидерът на КНСБ отговори, че това може да нагнети допълнително напрежение в системата. По думите му, без нова политика в икономиката, без нова данъчна и социална политика и увеличаване на доходите, кабинетът не може да се стабилизира.

mediapool.bg