Кламер БГ - Бизнес новини: КЗК обвини столичното парно за злоупотреба с цените за отчет на уредите

КЗК обвини столичното парно за злоупотреба с цените за отчет на уредите

Бизнес

|
Пон, 17 Фев 2014г. 15:02ч.
КЗК обвини столичното парно за злоупотреба с цените за отчет на уредите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини столичната топлофикация, че е злоупотребявала с господстващото си положение като е определила еднакви цени за отчитането на топломерите за всички топлинни счетоводители и така фирмите не са можели да се конкурират. Според антимонополния орган така са били нарушение и интересите на самите потребители.

Парадоксалното в случая е, че "Топлофикация-София" може да бъде санкционирана за това, че е реално е спазила законовите изисквания. До 2006 г. топлинните счетоводители сключваха индивидуални договори с клиентите си и имаха различни цени на отчитане. Поправка в закона за енергетиката обаче ги направи подизпълнители на топлофикациите с мотива за защита на потребителите и сваляне цените на сметките за годишния отчет на уредите за дялово разпределение. Сега пак със същия мотив фирмите отново ще бъдат извадени от шапката на топлосналдителните дружества.

КЗК е образувала производство срещу столичното парно след сигнал на Върховната административна прокуратура, в който са изложени аргументи във връзка с евентуално извършено нарушение на разпоредбите на ЗЗК от страна на топлопреносното дружество и дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия. В сигнала се предлага КЗК да проучи поведението на предприятията при формиране на цените на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в етажна собственост.

Така комисията е извършила проверки в офисите на "Топлофикация-София" и фирмите "Иста България" и "Техем Сървисис". Не е ясно защо са пропуснати останалите топлинни счетоводители.

"От направеният икономически анализ в видно, че едностранното определяне на еднакви цени за всички фирми за дялово разпределение от страна на Топлофикация София ЕАД води до премахване на ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите, като води до по-ниско качество на услугата и ги лишава от възможността да изберат онзи доставчик на услугата, който би им предложил по-благоприятна цена", съобщава в понеделник КЗК. Според нея, "Топлофикация-София" налага необосновани цени на дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия, в резултат на което същите са поставени в неравностойно положение по отношение на техните разходи и начисляването на различна норма на възвращаемост.

До 30 дни общинското топлоснабдително дружество има право да представи писмени възражения по предявените твърдения, право на достъп до материалите по преписката и да поиска да бъде изслушано в открито заседание на КЗК.

mediapool.bg