Кламер БГ - Бизнес новини: Инвестиционното министерство още не знае за какво ще харчи 6.3 млн. лв.

Инвестиционното министерство още не знае за какво ще харчи 6.3 млн. лв.

Бизнес

|
Вт, 04 Март 2014г. 13:54ч.
Инвестиционното министерство още не знае за какво ще харчи 6.3 млн. лв.

Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) все още не знае за какво ще похарчи 6.3 млн. лв., които получи преди месец от правителството. Това става ясно от съобщение на ведомството на министър Иван Данов.

Средствата са от публичната инвестиционна програма (ПИП) "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Съгласно правилата министерствата трябваше да защитят парите с програми, каквато очевидно ведомството на министър Данов не е представило на финансовото министерство. Остава загадка как финансовия министър Петър Чобанов и правителството на какво основание са одобрили отпускането на парите.

"В момента експерти на инвестиционното министерство подготвят критериите, по които ще се разпределят определените 6.3 млн. лева. Идеята е да се стимулират социално значими за общините проекти и такива, свързани с благоустройството на малки общини", се казва още в съобщението на МИП.

Така най-вероятно парите отново ще отидат за общини на управляващата коалиция от БСП, ДПС и Атака, както се случи с раздаването на 289 млн. лв. от ПИП. В момента четири общини на ГЕРБ обжалват постановлението на кабинета за разпределението на парите.

В същото време за девет месеца работа инвестиционното министерство, в което по щат би трябвало да работят 125 души, е издало осем разрешение за строеж. Те са предимно за пречиствателни станции и депа за отпадъци в общините Стамболийски, Несебър, Кърджали, Бяла, Видин, Казанлък и Аксаково, Варненско, на обща стойност над 179 млн. лв., е посочено в съобщението на МИП.

В момента се разглежда документацията на още три проекта – за реконструкцията на Централната жп гара в София, на пречиствателна станция във Видин и трети обект на Несебър по водния цикъл.

В ход е и нова инициатива на МИП и общините за съвместно представяне на проекти на изложения в Западна Европа. Проектите са за индустриални зони, а в инициативата до момента са се включили обшините Айтос и Радилово.

mediapool.bg