Кламер БГ - Бизнес новини: Европа смята да обедини схемите за училищни плодове и мляко

Европа смята да обедини схемите за училищни плодове и мляко

Бизнес

|
Вт, 18 Фев 2014г. 19:34ч.
Европа смята да обедини схемите за училищни плодове и мляко

ЕК смята да обедини еврофинансирането по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", съобщиха от Министерството на земеделието и храните във вторник след участие на зам.-министъра на земеделието и храните Бюрхан Абазов в Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, провел се предишния ден в Брюксел. На заседанието е било обсъдено и бъдещето на млечния отрасъл след отпадането на млечните квоти догодина.

Новата схема ще е за предоставяне на продукти в училищата за изграждане на навици за здравословно хранене. Ще се доставят само пресни плодове и зеленчуци, и мляко за пиене, а не както досега и преработени продукти, а малчуганите ще бъдат информирани и за фермерството и земеделските продукти.

Целият бюджет по схемата за ЕС е 230 млн. евро годишно, от които за плодове и зеленчуци – 150 млн. евро, и 80 млн. евро – за мляко.

Относно премахването на млечните квоти през 2015 година Абазов е коментирал, че ще доведе до свръхпроизводство в някои страни, сред които и България, което у нас ще доведе до спад на изкупните цени и това ще се отрази негативно на животновъдството. Ръстът на млекопризводство може да предизвика доставката на по-големи количества млечни продукти към страните от Южна Европа, смята още зам.-министърът.

По думите му, за да може ефективно да се справя с бъдещи пазарни кризи, страната ни ще подкрепи приемането на специфични мерки за планинските райони чрез използване на новата Програма за развитие на селските райони и включване на мерки, специално насочени към млекопроизводството в планинските и други необлагодетелствани райони.

Държавите-членки са изразили опасение, че от нарастването на производството в ЕС може да засили нестабилността на цените и да доведе до възникване на кризи. По тази причина е била подчертана необходимостта от изграждане на „Обсерватория на пазара” като ефективен механизъм за прилагане на мерки за предотвратяване на кризи.

Група държави членки са поискали да се редуцира налога при надвишаване на квотите и произведените количества се намалят чрез коефициента на масленост. Друга група държави пък искат въвеждане на механизъм за ограничаване на производството след отпадане на квотите, допълниха от агроведомството.

Дебатът по темата ще бъде продължен в рамките на Специализирания комитет по селско стопанство и на следващите заседания на Съвета на министрите на земеделието.

mediapool.bg