Кламер БГ - Бизнес новини: Държавата ще купува "Химко", за да го продаде на частен инвеститор

Държавата ще купува "Химко", за да го продаде на частен инвеститор

Бизнес

|
Ср, 02 Апр 2014г. 19:54ч.
Държавата ще купува "Химко", за да го продаде на частен инвеститор

Държавата се готви да купи "Химко", да го вдигне на крака, а след това да го продаде на частен инвеститор. Това стана ясно от отговора на министъра на икономиката Драгомир Стойнев по време на блиц контрола в парламентарната комисия по енергетика.

Дъщерното дружество на Българския енергиен холдинг (БЕХ) – "Енергийната инвестиционна компания", което беше създадено с цел да купи торовия комбинат във Враца не се яви на първия търг за "Химко", което се продаваше срещу 28.5 млн. лв.

Първоначалната цена беше прекалено висока, затова не участвахме, каза Стойнев. Той не отговори дали БЕХ ще участва на втория търг, на който се очаква цената да е около 22 млн. лв.

"Нека се проведе втория търг и тогава ще видите дали БЕХ ще участва", каза с усмивка Стойнев, нервно движейки крак.

"Целта е да вдигнем "Химко" на крака", каза икономическият министър. Той допълни, че има инвеститори за завода, но те искали да го купят от държавата.

Стойнев не обясни защо инвеститорите искат да купят фалиралия завод от държавата, но депутати предположиха, че целта е да се опростят дълговете към "Булгаргаз", данъчни, НОИ и други държавни дружества и институции и предприятието да се продаде чисто без задължения.

Икономическият министър отново повтори, че са правени разчети за "Химко", които показвали, че предприятието то може да работи, да печели, и да дава препитание на хората във Враца. Стойнев обаче не посочи никакви конкретни параметри.

Държавата не се е отказала и от купуването на "Ремотекс", стана ясно от думите на Стойнев.

Реиндустриализацията е насочена към подкрепа на предприятията в индустрията, което не значи, че ще изкупим всички фалирали предприятия, каза Стойнев. Той допълни, че ще подкрепят дружества за иновации, с умни технологии и производства, които могат да бъдат конкурентоспособни. В момента 33 предложения в сферата на индустрията, чакат сертификат за инвеститор, допълни Стойнев.

mediapool.bg