Кламер БГ - Бизнес новини: Драгомир Стойнев помоли ГЕРБ да му напише отговора до Брюксел за "Южен поток"

Драгомир Стойнев помоли ГЕРБ да му напише отговора до Брюксел за "Южен поток"

Бизнес

|
Ср, 02 Апр 2014г. 20:19ч.
Драгомир Стойнев помоли ГЕРБ да му напише отговора до Брюксел за "Южен поток"

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви в сряда, че дейности по проекта "Южен поток" не се извършват. Работата може да започне при три условия - Еврокомисията да договори параметрите с "Газпром" за целия газопровод, а България - заема с руската компания за изграждането българския участък, както и да избере строител за българското трасе.

Изявлението министърът направи в сряда след блиц контрола в парламентарната енергийна комисия. То се разминава с предишните му твърдения, че България не е спирала работата по проекта, независимо, че Европейската комисия обяви преди месец, че отлага преговорите с Русия за "Южен поток" заради кризата в Украйна и мерките на ЕС спрямо Москва.

В пълна мъгла тъне и изборът на изпълнител за проекта, който е най-големият в България – 3.5 млрд. евро и още в средата на март добре информирани източници заявиха пред Mediapool, че строителят вече е ясен – консорциум между руската компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми. В София вероятно се притесняват да обявят официално избрания изпълнител, тъй като "Стройтрансгаз" е свързана с близкия до Владимир Путин олигарх Генадий Тимченко, който попадна в списъка със санкциите на САЩ.

На този фон едва ли е изненада заявеното от министър Стойнев пред депутатите, че все още не е отговорил на еврокомисаря Гюнтер Йотингер за подготвяните законови промени, свързани с проекта "Южен поток" и съмненията, че България се опитва да помогне на Русия да заобиколи европейските правила.

Обяснявайки, че все още не е договорено обещаното от Русия финансиране за българското участие в проекта, енергийният министър каза: Ясно и категорично сме заявили, че България няма да даде нито лев в проекта. Твърдението на ГЕРБ, че правителството е предвидило 220 млн. лв. за проектната компания "Южен поток", не е вярно. Трябва тези 220 млн. лв. да се вземат със заем от "Газпром" и заемът ще се изплаща единствено чрез дивидентите от проекта, посочи Стойнев. Няма да има нито държавни гаранции, нито по някакъв начин това ще натежи на българската енергетика, добави той.

Когато се договорят най-добрите условия и се вземе заемът, тогава вече ще започнат и конкретните действия по проекта "Южен поток", заяви министърът и допълни, че трябва да завърши и процедурата за избор на изпълнител.

"Нека се обединим политически зад проекта "Южен поток" - както има "Северен поток" за богатите държави, така може да има и южен за по-бедните страни", призова Стойнев депутатите от енергийната комисия.

ГЕРБ да напишат отговора до Йотингер

Поисканото от комисаря Йотингер обяснение е за внесените от депутати на БСП промени в Закона за енергетиката, които предвиждат промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор.

Според ГЕРБ тези промени имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство. Според Стойнев обаче това не е вярно и "говорим единствено и само за морски газопровод".

Писмото на Йотингер дойде след негова среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия икономически министър Делян Добрев.

Визирайки тази среща, Стойнев се обърна към ГЕРБ да му погнат с отговора до Йотингер.

Икономическият министър заяви, че е останал изненадан от писмото. Обикновено първо се правят публични изявления, а такива нямаше, отбеляза Стойнев. "Имаме доста будна, умна опозиция, която можеше да предложи промени в закона, така че те да отговарят на европейските правила, а не да се среща с еврокомисаря", каза Стойнев. Той допълни, че разчита на ГЕРБ да внесе такива промени при разглеждането на законопроекта в пленрана зала.

"Ако искаме да саботираме проекта, няма никакъв проблем", каза Стойнев. Според него обаче "Южен поток" е единственият "най-евтин и сигурен начин" за доставка на газ. "Хубаво е европейската политика, но трябва да се стремим и към защита на нашите приоритети. Желанието ни е да има деверсификация. Проектът "Южен поток" може да го броим точно като диверсификация", каза той.

Изключването на българската част от тръбата от обсега на третия европейски енергиен пакет обаче би отменило задължението тя да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици.

mediapool.bg