Кламер БГ - Бизнес новини: Депутатите отложиха за петък гласуването на спорния закон за "Южен поток"

Депутатите отложиха за петък гласуването на спорния закон за "Южен поток"

Бизнес

|
Четв, 03 Апр 2014г. 15:56ч.
Депутатите отложиха за петък гласуването на спорния закон за "Южен поток"

След тричасови разправии в четвъртък депутатите отложиха гласуването на спорните промени в Закона за енергетиката, с които се прави опит да се извади газопроводът "Южен поток" от обхвата на правилата в Третия енергиен пакет на Европейския съюз, като се промени дефиницията за газопровод. Това би позволило да се избегне изискването за осигурен достъп на всички доставчици на природен газ до газопреносната мрежа на територията съюза. Тези текстове ще бъдат гласувани в петък заедно със съпътстващите ги промени в Закона за енергетика, отнасящи се до правата на потребителите.

Двата законопроекта са внесени от депутати от БСП. При споровете около тях в четвъртък те срещнохо съпротивата на представителите на ГЕРБ, бяха подкрепени от "Атака", а от ДПС заеха по-скоро неутрална позиция.

Внесеният от депутатите Явор Куюмджиев и Таско Ерменков законопроект въвежда дефиниция на морски газопровод и урежда вещно-правни проблеми, възникнали при изграждането на такива газопроводи.

Делян Добрев /ГЕРБ/ отбеляза, че има предупреждение от ЕК и единствената причина, поради която не започвала наказателна процедура срещу България, е, че законопроектът, ако не наруши, ще заобиколи европейските правила.

Таско Ерменков отхвърли възраженията срещу промените като неоснователни и като "дръзка манипулация". Той посочи, че не открива никаква драма в писмото на еврокомисаря Йотингер до министър Драгомир Стойнев, с което от ЕК поискаха информация за готвения законопроект.

Предлаганият от управляващите текст предвижда промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че проектът "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор.

Тази поправка се защитава, като се дават примери с газопроводи, които са изградени преди влизането в сила на третия либерализационен пакет, каза Делян Добрев. Според него не са основателни и сравненията с проекта "Северен поток", който не се съобразява с правилата на ЕС, защото "Северен поток" кандидатства за изключение, следвайки общите европейски правила, "а България казва сега, че тези правила няма да важат за "Южен поток".

Другият законопроект за промени в енергийния закон предвижда, когато сметката за електрическа енергия е с над 50 процента по-висока от средната за период шест месеца назад, клиентът да има право да оспори сметката и да не я плати, докато не бъде разгледано възражението му. С измененията се премахва таксата за повторно включване на тока в случай на прекъсване на снабдяването заради неплатени сметки.

При нарушаване на условията за качество и надеждност на електроснабдяването за период, по-дълъг от 1/3 от един календарен месец, клиентът няма да дължи заплащане на сумите за консумирана електрическа енергия за същия месец. Разпределителното предприятие ще дължи обезщетение за причинените имуществени и неимуществени вреди. Друга промяна предвижда ДКЕВР да има право да променя цената на тока веднъж на три месеца.

Според Андон Андонов /ГЕРБ/ тези промени не само че няма да решат проблемите, а още повече ще ги задълбочат. От опозицията не приемат ДКЕВР да има право на всеки три месеца да променя утвърдените цени на електроенергията, което би обезсмислило бизнеспрограмите на фирмите, чиято дейност изисква консумация на значително количество електрическа енергия.

Рамадан Аталай /ДПС/ посочи, че тези предложения нарушават баланса на правата и задълженията от крайния потребител, през доставчиците до производителите на електроенергия. Според него те ще бъдат променени между първо и второ четене. По думите му призивът към клиентите да не плащат за получената услуга, води вече не до популизъм, а до анархизъм.

mediapool.bg