Кламер БГ - Бизнес новини: Движението по столичния булевард "България" се ограничава заради ремонта

Движението по столичния булевард "България" се ограничава заради ремонта

Бизнес

|
Пет, 21 Март 2014г. 15:13ч.
Движението по столичния булевард "България" се ограничава заради ремонта

Движението на автомобили по столичния булевард "България" ще бъде ограничавано през почивните дни заради ремонта на релсовия път. Това съобщи зам.-кметът по транспорт Любомир Христов, който провери строителните дейности.

Още тази събота и неделя - на 22 и 23 март - движението по бул."България" ще става в едната лента в участъка между бул. "Иван Гешов" и бул. "Гоце Делчев" в посока центъра на София.

На 29 и 30 март движението по бул."България" ще бъде в една лента в посока към околовръстния път в участъка между ул."Борово" и ул."Тодор Каблешков".

Още едно ограничение на движението ще бъде направено през април.

Промените в организацията на движението се налагат заради изграждането на дренажни канализационни клонове, които от трамвайната линия трябва да бъдат изведени през платната на бул. "България", обясни Христов.

В момента се премахва старият релсов път, контактната мрежа, както и бетоновата основа на старото трамвайно трасе. Според зам.-кмета ремонтът на трамвайната линия се извършва в график.

Читатели на Mediapool писаха, че през делничните дни тази седмица само едно малко тракторче е копаело трасето на трамвая на бул."България" близо до кръстовището на бул."Димитър Несторов".

Ремонтът на релсовия път започна на 5 март и съгласно подписания договор трябва да приключи за 97 дни. Това означава, че на 11 юни движението на трамвай номер 7 трябва да бъде възстановено, и то с новите нископодови полски мотриси, които в момента вървят по линия номер 1.

След пускането на движението новите трамваи ще се движат със скорост от 19.5 км/ч, каза Любомир Христов. Очакванията са всеки ден по линията да пътуват около 30 000 пътника дневно, а годишно броят им ще достигне 4 милиона души.

Ремонтът обхваща релсовия път по бул. "България" от бул. "Витоша" до ухо "Борово". Изпълнител е "СК 13 Транстрой", които спечелиха поръчката с цена от 8.39 млн. лв. с ДДС.

Ремонтът е част от интегрирания проект за обновление на градския транспорт на София, който се финансира със 100 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие".

mediapool.bg